Szerelemfoci címen könyvet írtak a felcsúti futball százéves történelméről

2024. május 22. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

Szerelemfoci címen könyvet írtak a felcsúti foci százéves történelméről.

A kétkötetes kiadvány keddi bemutatóján a szerzőpáros, Oláh János és Zsohár Melinda mellett Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia kuratóriumi elnöke is részt vett – számolt be erről az MTI.

Orbán Viktor a könyv bemutatóján azt mondta, a kiadvány elsősorban a helyieknek fontos, de szerinte a magyar futball számára is általános tanulságokat fogalmaz meg. Hozzátette: sokfajta sportággal próbálkoztak falun, de a falusi sport története alapvetően a futballszakosztályok története. Felcsúton voltak, akik vállalkoztak a kutatásra, írásra és szerkesztésre, és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia kuratóriumi elnöke meg is finanszírozta ezt. Azonban nem minden falu van ilyen helyzetben, ezért a kormányfő azt mondta:

„Ha a falvakban meg akarják írni sportklubjaik történetét a helyiek, annyi pénzt hozzátesz a kultuszkormányzat, amennyit a helyiek erre a célra összeadnak. Érdekes hagyaték lesz ez.”

Orbán hosszabban is beszélt a magyar futball helyzetéről, azt mondta, ha egy ország elfelejti a labdarúgómúltját, akkor nem lesz mire felépítenie a jövőjét. Úgy véli, „a kétezres években talpra álló” magyar futball előzményei ott vannak a szocialista futballban, az 1950-es évek Aranycsapatában, valamint az 1938-ban világbajnoki döntőt játszó válogatottban is.

„A magyar futball megszakítottsága ellenére mindig képes volt arra, hogy valahogy helyreállítsa a folytonosságot. Ez az akadémiák megalakításakor is így volt. De ha nincs a futballnak jövője, elvész a múltja is, és egy zárvánnyá válik. A magyar futball régi dicsőségét is az tartja meg, hogy van jelenje és jövője” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, valamint Oláh János és Zsohár Melinda szerzők, illetve Major Anita, a kötet egyik szerkesztője a Szerelemfoci című, a felcsúti labdarúgás százéves történetét összefoglaló könyv bemutatóján 2024. május 21-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, valamint Oláh János és Zsohár Melinda szerzők, illetve Major Anita, a kötet egyik szerkesztője a Szerelemfoci című, a felcsúti labdarúgás százéves történetét összefoglaló könyv bemutatóján 2024. május 21-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Orbán úgy fogalmazott: „Sohasem lehet tudni, hogy miből lesz a cserebogár.” A leventeegylet 1923-as és a klub 1931-es alapításakor még Felcsúton sem gondolták, hogy a most Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó válogatott keretében három olyan játékos – Nagy Zsolt, Kleinheisler László, Sallai Roland – lesz, aki a felcsúti Puskás Akadémiáról származik. Ráadásul a tartalékok között szerepel Tóth Balázs, aki szintén Felcsúton nevelkedett.

Oláh János felidézte: egy kuratóriumi ülésen vetődött fel a felcsúti sporttörténet feldolgozásának gondolata. Zsohár Melindával nemcsak a sportról, hanem a községről szóló is könyvet készítettek, amelyből a falu történetét is megismerheti az olvasó. Felcsúton már az akadémia megalakulása előtt is NB I.-es és NB III.-as játékosok nevelkedtek férfi, illetve női vonalon is – tette hozzá. Zsohár Melinda a kiadványt egy olyan falusi történetnek nevezte, amely túlmutat a falu határain. Személyes emlékekre épülve helytörténeti és néprajzi vonatkozásokkal, de igaz anekdotákkal van tele – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!