Kiesett a címvédő az NBA-ban, óriási fordítással főcsoportdöntős a Minnesota

2024. május 20. – 09:59

Kiesett a címvédő az NBA-ban, óriási fordítással főcsoportdöntős a Minnesota
Rudy Gobert, a Minnesota Timberwolves játékosa zsákol a Denver Nuggets elleni főcsoport-elődöntő hetedik meccsén 2024. május 19-én – Fotó: Garrett Ellwood / NBAE / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az NBA mindkét főcsoportjában szoros párharccal zárult az elődöntők köre. Nyugaton a Minnesota Timberwolves nagy csatában fordította meg a hetedik meccset, ezzel elbúcsúztatta a bajnoki címvédő Denver Nuggets csapatát. Keleten is hét meccsen dőlt el a továbbjutás, de az Indiana Pacers az utolsót már simán hozta a New York Knicks ellen.

A nyugati párharc végig fordulatosan alakult. A harmadszor is az alapszakasz legértékesebb játékosának választott Nikola Jokić vezette Denver regnáló bajnokként, az első körben a LeBron James-féle Los Angeles Lakerst simán kiverve jutott az elődöntőbe. Ott azonban hiába volt nála a pályaelőny, az első két meccsét hazai pályán elvesztette az Anthony Edwards által vezetett Minnesota ellen. Innen viszont még látványosan talpra álltak, a következő két meccset elhozták Minnesotából, sőt Denverbe hazatérve még át is vették a vezetést a párharcban. Minnesotában aztán egyenlített a Timberwolves is, hogy aztán ismét Denverben forduljanak rá a mindent eldöntő hetedik meccsre.

Eleinte úgy tűnt, hogy Minnesota ereje eddigre elfogyott, a rájátszásban eddig remeklő Edwards gyengén kezdett, és a harmadik negyed elejére már húsz ponttal vezetett a Denver. Aztán a vendégek az egész szezonban ligaelső védelmükre támaszkodva összekapták magukat, és a negyed végére, egy dudaszóra beeső Edwards-hármassal egy pontra feljöttek. A lendület a negyedik negyedre is kitartott, és egy nagy fordítás végén, 98–90-re kiütötték a címvédőt. A 15 pontos félidei hátrányból fordítás egyébként a hetedik meccsek történetének legnagyobb arányú fordítása.

Keleten a New York ment el kettő nullra az elődöntőben, de hazai pályán az Indiana egyenlített, majd újabb Knicks-vezetés után megint döntetlenre állt a párharc. A New York-i hetedik meccs viszont simábbra sikerült: az Indiana 130–109-re nyert.

A Pacers már az alapszakaszban is támadásban volt rendkívül erős: 123,3 pontos meccsátlagot hoztak, ami a liga történetének hatodik legjobbja, és rekordot állítottak fel azzal, hogy tizenegyszer is elérték a 140 pontot. A hetedik meccset is a kimagasló támadójátékkal sikerült behúzniuk, az első félidőben 76,3 százalékos pontossággal dobtak a mezőnyből, ami a legmagasabb, amióta vezetik ezt a statisztikát (1997 óta). Csak az első negyedben 39 pontot dobtak, ez pedig a legtöbb a hetedik meccsek történetében. Az Indiana vezére Tyrese Haliburton volt, aki 26 pontig jutott. A New York oldaláról a vereségben az is szerepet játszott, hogy az egész rájátszásban ember feletti számokat produkáló Jalen Brunson a meccsen eltörte a bal kezét, ezért nem is tudta végigjátszani a meccset.

A főcsoportdöntőben nyugaton a szintén remeklő Luka Dončić és a Dallas Mavericks várja a Minnesotát, miután 4–2-es összesítéssel búcsúztatták az alapszakasz legtöbb nyert meccsét összehozó Oklahoma City Thundert. Keleten pedig a Boston Celtics sima 4–1-gyel verte a Cleveland Cavalierst, így ők küzdenek meg az Indianával a nagydöntőbe jutásért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!