Uszik lett a nehézsúlyú bajnok, Tyson Fury már nem veretlen többé

2024. május 19. – 09:09

Uszik lett a nehézsúlyú bajnok, Tyson Fury már nem veretlen többé
Fotó: Andrew Couldridge / Action Images via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva


Címegyesítő mérkőzést tartott a nehézsúly két nagyágyúja szombat éjszaka a sportwashing-ot új szintre emelő Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban. A brit Tyson Fury és a 37 éves ukrán Olekszandr Uszik meccsének tétje egyrészt a WBC, WBO, WBA, IBF, IBO öve volt, másrészt az is biztos volt, hogy egyikük elveszíti eddigi veretlenségét. Furynak ez volt a 36. meccse, eddig egyszer csinált döntetlent, Usziknak a 22., eddig mindet megnyerte.

A meccset eredetileg 2023 karácsonya előtt rendezték volna, majd idén február 17-re tervezték, de mindkétszer elhalasztották. Utoljára 1999-ben volt egyesített nehézsúlyú bajnoka a sportágnak, akkor Lennox Lewis verte meg Evander Holyfieldet.

Fury, aki a WBC övét birtokolta, csaknem 119, míg Uszik, a WBO, a WBA, az IBF és az IBO világszervezetek bajnoka közel 106 kilóval mért be, pályafutása eddigi legnagyobb testsúlyával. A fizikai mutatók a brit mellett szóltak, Fury 206 centi magas, Uszik 191 centiméterre nőtt.

A meccs első néhány menetében Uszik volt a jobb, folyamatosan támadott, de a hatodik menetre elfáradt, belenézett pár felütésbe, meg is szédült. A hetedikben is bekapott egy felütést, a nyolcadik menetre felszakadt szemöldökkel ment ki a magára talált Fury ellen.

Megpróbálta megfordítani a meccset egy balcsapottal, amitől Furynak eleredt az orra vére, ami eléggé zavarta. Ezt kihasználva a kilencedik menetben Uszik olyan sorozatot nyomot, hogy a bíró rá is számolt a britre, akit a gong mentett meg.

Fotó: Andrew Couldridge / Reuters
Fotó: Andrew Couldridge / Reuters

A bírók végül megosztott pontozással (114–113) Olekszandr Uszikot látták jobbnak, aki elsírta magát, és hangos Szlava Ukrajinyi! (Dicsőség Ukrajnának), kiáltással hazájának is köszönetet mondott. Tyson Fury nem fogadta jól a döntést, szerinte a háború miatt elfogultak voltak a bírák, és visszavágót követel. Ez állítólag Usziknak sincs ellenére, és a szerződésben is szerepel, októberben rendezhetik meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!