Bundesliga: Orbanék ismét mehetnek a BL-be, Schäferék megúszták a kiesést

2024. május 18. – 17:56

Bundesliga: Orbanék ismét mehetnek a BL-be, Schäferék megúszták a kiesést
Schäfer András egy kihagyott helyzet miatt átkozódik – Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 34. fordulóval véget ért a német első osztályú futballbajnokság, a Bundesliga 2023-24-es szezonja. Gólzáporos meccseket hozott az utolsó kör, többek közt nagyon kikapott a Mönchengladbach, a Köln, a Bochum és a Darmstadt, hozzájuk hasonlóan szintén négy gólt kapott a szebb időket is megélt Bayern München (de legalább rúgott kettőt).

A magyar játékost is keretükben tudó csapatok közül a Leipzig/Lipcse Frankfurtban nem bírt el az Eintrachttal, 2-2-es döntetlen lett a vége. Pedig jól indult, Xavi Simons a 42. percben büntetőből szerzett gólt, majd a második félidőt is találattal kezdték a lipcseiek, Benjamin Šeško a 46. percben talált a frankfurti kapuba. A házigazdák aztán megtáltosodtak, Hugo Ekitiké a 60., Omar Marmoush pedig (11-esből) a 77. percben volt eredményes. Orban Willi végigbekkelte a mérkőzést, Gulácsi Péter helyett viszont Janis Blaswich védett.

A tabellán ezzel a Lipcse a 4. helyen végzett a 3. Bayern és az 5. – és Bajnokok Ligája-döntős – Borussia Dortmund szendvicsében. Ez márpedig BL-részvételt jelent a Lipcsének.

A másik magyaros fűszerezésű mérkőzés a kiesés elől menekülő Union Berliné és a középmezőnyben lévő Freiburgé volt, ahol a berlini Schäfer András és a freiburgi Sallai Roland is pályára lépett. Az Unionnak tehát nagyobb volt a tét (nehogy két berlini csapat is kiessen az élvonalból pár éven belül, ld. Hertha), így nyomtak is. Benedict Hollerbach révén a 68. percben váltották a nyomást gólra, amire Dóan Ricu felelt a 85. percben. Amikor már szedelőzködtek a szertárosok, a kamera lekapcsolására készültek az operatőrök, a hosszabbítás második percében Janik Haberer is a gólszerzés mellett döntött, ezzel a Berlin megnyerte a mérkőzést,

így Schäferék bennmaradtak a Bundesligában, elkerülték a kiesést, Sallaiék pedig a 10. helyen végeztek.

Már korábban eldőlt, hogy a Leverkusen hosszú évek Bayern-dominanciája után megnyerte a Bundesliga mostani kiírását, ráadásul nagy fölénnyel, veretlenül (6 döntetlenen kívül a többi meccsükön mind győztek). A 90 pontos Leverkusen mögött 17 ponttal lemaradva következik a második VfB Stuttgart, majd a már említett Bayern, Lipcse és Dortmund. A hatodik, Európa Liga-indulást érő helyre a Frankfurt futott be, a Konferencia Ligában pedig a Bayern-verő Hoffenheim indulhat. A Köln és a Darmstadt jövőre a német másodosztályban focizhat, a Bochum pedig osztályozót játszik.

Bundesliga, 34. forduló:
Bayer Leverkusen–Augsburg 2–1,
Hoffenheim–Bayern München 4–2,
VfB Stuttgart–Borussia Mönchengladbach 4–0,
Eintracht Frankfurt–RB Leipzig 2–2,
Borussia Dortmund–Darmstadt 4–0,
Heidenheim–1. FC Köln 4–1,
Union Berlin–Freiburg 2–1,
Werder Bremen–VfL Bochum 4–1,
Wolfsburg–Mainz 1–3.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!