Kiábrándító, nevetséges színjáték, bunda, vállalati érdekcsoportok csatája – felbolydult a magyar futballvilág a 7-0-s Újpest–DVTK miatt

2024. május 15. – 13:50

Másolás

Vágólapra másolva

„Mit lehet erre mondani azon kívül, hogy kiábrándító, hogy nevetséges? A diósgyőri vezetőknek, akik ezt véghezvitték… hát, erősen el kellene gondolkozniuk, hogy alkalmasak-e erre a feladatra” – mondta Militár Iván futballszakértő, az Egyesült Államokban működő Locomotive FC akadémiaigazgatója az Unibet hetente jelentkező focis podcastjában, a Piros, Fehér, Zöld című műsorban. Militár Hrutka Jánossal és Pónácz Andrással beszélgetett az NB I.  31. és 32. fordulójáról, ebben a két fordulóban ugyanis sokakat kiakasztottak az Újpest és a Diósgyőr meccseredményei.

A rendkívül rossz sorozatot futó Újpest május 4-én, a 31. fordulóban óriási meglepetésre 7-0-ra legyőzte a Diósgyőrt, ezzel bebiztosítva, hogy jövőre is NB I.-es csapat marad. Egy héttel később viszont a szintén nem a legjobb tavaszát futó Kecskemét 0-3-ra legyőzte az Újpestet a IV. kerületben, míg a Diósgyőr 2-0-ra megverte a már bajnok Ferencvárost, megszakítva ezzel a Fradi február óta tartó veretlenségét.

Nemcsak a kommentelőkben, hanem szakértőkben is felmerült, hogy itt formaingadozásnál többről lehet szó, és a DVTK kisegíthette az Újpestet a 7-0-s vereséggel.

„Amit az elmúlt időszakban láttunk a magyar bajnokságban, az több mint bicskanyitogató” – mondta Hrutka ugyanerről. A sportszakértőként dolgozó korábbi válogatott focista szerint elég megnézni az Újpest gyászos teljesítményét a Kecskemét ellen, és „ha ezt megnézi valaki, akkor teljes joggal feltételez olyan dolgokat, amelyekről senki nem tudja, hogy léteznek vagy nem léteznek”.

Hrutka itt minden bizonnyal arra utal, hogy a Diósgyőr nem teljesen magától kapott ki az Újpesttől.

Az Újpest FC-t (aminek Orbán Viktor miniszterelnök gyerekkora óta szurkol) februárban vásárolta meg a Mol, és minden bizonnyal arra számított az olajcég, hogy biztos NB I.-es csapatot vesz. A 2023-24-es bajnoki szezonban ingadozó formában játszott a csapat, április eleje óta azonban annyira rossz sorozatot kezdtek, hogy a kiesőzóna szélére kerültek. A Mezőkövesd kiesése ekkorra már biztossá vált, a másik kieső helyre a 31. forduló előtt a Kisvárda vagy az Újpest kerülhetett. A Kisvárda volt ugyan rosszabb helyzetben, a várdai csapat azonban tavaszra szinte megtáltosodott, meglepetésre megverték a dobogóra hajtó Fehérvárt és ikszeltek a bajnok Ferencvárossal. Az Újpestnek nagyon kellett egy győzelem, hogy bebiztosítsa a bennmaradást.

Ezekkel az előzményekkel némileg meglepő volt, hogy Vladimir Radenković, a DVTK vezetőedzője már a meccs előtt arról beszélt, hogy nekik már úgyis megvan a biztos bennmaradás, ezért a „hátralévő három mérkőzésen szeretnék lehetőséget adni olyan játékosoknak, akik különböző okok miatt mostanában kevesebb időt töltöttek a pályán”. Ez meg is történt, a DVTK a szokásostól eltérő felállásban, új nevekkel állt ki az Újpest ellen, és meg is lett az eredménye: 7-0.

Már akkor többen is bundát kiáltottak. „Nagyon örülök, hogy a vállalati érdekcsoportok csatáját az Újpest megnyerte” – kommentált a meccs után a Diósgyőr-drukker humorista, Aranyosi Péter, majd így folytatta: „Hatalmas bunda volt! De ezt lehet finomabban csinálni. Értem én, hogy a lényeg, az Újpest maradjon bent az első osztályban, viszont diósgyőri szimpatizánsként azt mondom, a közönség így nagyon hamarosan eltűnik majd.”

Volt is igazsága: a diósgyőri drukkerek jelentős része a félidőben 4-0-s állásnál el is hagyta a stadiont. A csapat a meccs után bocsánatot kért a szurkolóktól, az Ultras Diósgyőr pedig a Facebookon üzent a klubvezetésnek:

„A csapat előző hétvégi szégyenteljes produkcióját követően a klubvezetés annyival lezártnak tekinti a történteket, hogy bocsánatot kértek az online felületeken (a Facebook-poszt alatt letiltva a szurkolók kommentelési lehetőségét), illetve a tulajdonos másnap délelőtt kiadott egy sablonközleményt. Talán mondanunk sem kell, de az Ultras Diósgyőr nem elégszik meg ennyivel! A legkevesebb, amit minden DVTK szurkoló megérdemel, az a felelősök azonnali elszámoltatása és a klubtól való mihamarabbi eltakarítása. A csapattól kezdve az edzői stábon keresztül, a mindehhez asszisztáló klubvezetésig FELELŐSÖKET AKARUNK! A DVTK címere, a DVTK szurkolók nem ezt érdemlik!”

Aztán a 32. forduló tovább szította a kedélyeket. A Kecskemét ellen jól látszott, milyen formában is van az Újpest valójában.

A DVTK-nak pedig valahogy ezen a héten már nem volt olyan fontos, hogy olyan játékosoknak adjon lehetőséget, akik az utóbbi időben kevesebbet játszottak. A stabil kezdőcsapatukkal álltak ki a Fradi ellen, és megverték a bajnokot.

„A Diósgyőr nevetséges színjátékon ment át itt az utóbbi két hétben. Én sajnálom a vezetőedzőt és sajnálom a szurkolókat. A vezetőedzőt azért sajnálom, mert szerintem ez a feje fölött történt, szerintem ez volt a csapata, amit most láttunk, szerintem ezt játszotta volna a múlt héten is vagy valami hasonlót” – mondta Militár Iván már a Diósgyőr-Fradi 2-0 után. Szerinte az Újpest elleni 7-0 azért is megbocsáthatatlan, mert – ahogy a Kecskemét elleni meccsen is látszott – az „Újpest egy felháborítóan gyenge csapat, a Diósgyőr meg egy hét múlva megveri a Ferencvárost”.

„Az a probléma, hogy próbálod komolyan venni önmagadat is, meg a szurkolósereget is, és megpróbálod meggyőzni őket arról, hogy márpedig ez egy komoly bajnokság. Az utolsó két három fordulóban azért erősen el kellett gondolkozni azon, hogy ez tényleg így van-e.”

Hrutka véleménye ugyanennyire lesújtó volt. „Minden edzőnek joga eldönteni, hogy kiket játszat, és kiket nem játszat, de ezt így kommunikálni, és mindenkinek pofájába verni, na ehhez azért kell pofa.”

Közben a 32. fordulóban a Kisvárda megint nyert, tehát elképzelhető, hogy ha a DVTK nem a gyengébb csapatával áll ki az Újpest ellen, akkor az Újpestnek az utolsó fordulóban, az ősi rivális Fradi ellen kellett volna bebiztosítania a bennmaradását, miközben a Kisvárda egy szintén nagyon nehéz meccsen a Paks ellen játszik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!