A világ egyik legismertebb kerékpárosa nem kért eurómilliókat, ez neki is egy szerelemprojekt

2024. május 12. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

Kisebb szenzációként tálalták a nemzetközi kerékpáros szaksajtóban, hogy Peter Sagan visszatért az országúti versenyzéshez. A háromszoros világbajnok pont a magyar körversenyen, a Tour de Hongrie-n tette ezt meg egy szlovák kiscsapat tagjaként. A Pierre Baguette néven futó klub csapatvezetőjével, Boris Horváth-tal beszélgettünk a szombati rajt előtt, hogy hogyan sikerült meggyőznie Sagant, hogy csatlakozzon hozzájuk.

Sagan tavaly októberben indult az utolsó országúti versenyén, és 2024-et arra akarta szánni, hogy hegyikerékpárban jusson ki a párizsi olimpiára. Az év elején szívritmuszavara miatt két kisebb beavatkozáson is átesett, és hacsak nem kap névre szóló kvótát, az olimpia is elúszott számára. A legmagasabb szinten országúton már nem akar tekerni, de kisebb versenyek még érdeklik. A szlovák bringás bő három hete kezdett el edzeni, és Magyarországra azért jött, hogy versenykilométereket gyűjtsön és segítse csapata fiatal cseh és szlovák kerékpárosait. Ezt meg is teszi, szokatlan látvány, de a Tour de Hongrie-n már vízhordóként is láthattuk, és önzetlenül biztosít szélárnyékot is társainak, nem kímélve energiáját.

„Aki látta az előző napokban versenyezni, az tanúja lehetett annak, hogy mindent megadott ezeknek a srácoknak. Ők persze büszkék rá, hogy egy ilyen fickó van mellettük. Nagyon kedves és udvarias velük, átadja a tapasztalatait nekik, technikai dolgokat is megmutat, de ami még ennél is fontosabb, hogy rengeteg jókedvet és nevetést hozott a csapatba” – mondta Boris Horváth.

Peter Sagan a Tour de Hongrie csapatbemutatóján, Hajdúszoboszlón – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Peter Sagan a Tour de Hongrie csapatbemutatóján, Hajdúszoboszlón – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

„Nehéz elmondani, hogy mit tanulhatok tőle. Most, hogy együtt vagyunk a reggeliknél és vacsoráknál, látom, mit eszik, megtapasztalhatom, mit csinál verseny előtt és után, milyen edzéseket végez. Azt is tanulom tőle, hogy hogyan viselkedjek a szurkolókkal, hogyan reagáljak váratlan helyzetekre” – mondta Martin Voltr, aki csütörtökön megszerezte a verseny sárga trikóját, és egy napig az összetett élén állt.

Bár az utóbbi években már elmaradtak Sagan nagy sikerei, népszerűségéből mit sem veszített. Az elmúlt napokban több helyen feltűntek miatta idelátogató szlovák csoportok, és a Pierre Baguette buszát is minden rajthelyszínen rajongók tömegei fogják közre, hogy aláírást szerezzenek vagy egy közös fotót lőjenek.

„Már hat évvel ezelőtt elhatároztam, hogy megszerzem Petert. Nem volt B tervem, őt akartam. Az egész munkámat ennek a célnak a szolgálatába állítottam. Három évvel ezelőtt a szlovák nemzeti csapat utánpótlásánál dolgoztam, és így találkoztam vele Gran Canarián. Ez volt a kezdet. Aztán barátok lettünk, sok közös dolog van bennünk, emberként és férfiként is” – mondta Horváth.

Sagan tavaly a francia Total Energie csapatában jelentette be a visszavonulását, és ekkortól Horváth még élénkebb tárgyalásokba kezdett vele. Egy évvel korábban már a bringás bátyjával, Juraj Sagannal megegyezett, hogy csapatfőnök lesz náluk, majd Ján Valach-hal is tárgyalt, aki hét éven át dolgozott együtt Peter Sagannal különböző csapatoknál.

„Tudtam, csak úgy szerezhetem meg Petert, ha olyan emberekkel veszem körül, akikben hisz. Igazából egy családot csináltam a csapatból. Nincsenek elvárások vele szemben, nem kell győznie, a lényeg, hogy élvezze, és megmaradjon a baráti hangulat. Szerintem most jött el az az idő, hogy visszaadhat valamit a kerékpáros közösségnek” – mondta Horváth.

Boris Horváth, akinek sikerült Peter Sagant leszerződtetnie a Pierre Baguette csapatába – Fotó: Fehér János / Telex
Boris Horváth, akinek sikerült Peter Sagant leszerződtetnie a Pierre Baguette csapatába – Fotó: Fehér János / Telex

A Pierre Baguette vezetője azt mondta, igazából már tavaly júniusban tárgyalni kezdett Sagan menedzserével, előbb őt kellett meggyőznie, hogy van létjogosultsága egy ilyen projektnek egy ekkora névvel. Egyeztetniük kellett Sagan főszponzorával, a Specialized kerékpárgyártóval is, de Horváth úgy véli, hogy Valach és Juraj Sagan nélkül nem tudták volna összehozni ezt a megállapodást, ezért szerződött le először velük.

Sagannal egyelőre csak erre a szezonra szerződtek le, de a szerződésükben opciós joguk is van a következő évre. „De az a cél, hogy Peter örökre velünk maradjon” – mondta Horváth.

Peter Sagan az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb kerékpáros, és emiatt az egyik legjobban kereső is. Amikor azt firtattam, hogy egy kiscsapat hogyan tudja teljesíteni a fizetési igényeit, Horváth azt mondta, nem ez volt a projekt neheze.

„A szerződés az érzelmek játszották a nagyobb szerepet. Persze kell neki fizetnünk, de arányban van minden. Nem kért eurómilliókat, nagyon udvarias volt ebben is a barátságunkra való tekintettel. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség előírásainak és az üzletünk szereplőinek megfelelő szerződést kötöttünk vele, de még egyszer mondom, igazából ez neki is egy szerelemprojekt.”

Horváth hosszú távú célja, hogy a legmagasabb szintre eljuttassa a csapatát, szlovák bejegyzésűként akarja elérni a World Tourt. Három év múlva már ennek az előszobájaként tekinthető Pro Tourban akar szerepelni Sagan és annak menedzsere segítségével. Horváth úgy gondolja, hogy elsősorban szlovák és cseh, de akár magyar és lengyel tehetségeket is segíthetnek majd abban, hogy World Tour-kerékpárosok legyenek. Úgy látja, hogy sokan azért nem tudták ezt ebből a régióból meglépni, mert nincs elég pénzük hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!