Nem akartak egy rózsaszín Peppa malacot a mezőnybe – színháború robbant ki a Girón

2024. május 7. – 19:25

Másolás

Vágólapra másolva

Kizárással fenyegették Tadej Pogačart, a Giro d'Italia összetett első helyén álló bringást, mert a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) funkcionáriusai szerint nem felelt meg a szabályoknak a nadrágja színe.

A háromhetes körversenyek hagyomány, hogy az összetettben vezető kerékpárosok megkülönböztető mezt viselnek. A Giro esetén ez a rózsaszín. Pogačar a második szakaszon szerzett győzelmével ugrott az élre, és hétfőn már ő sem csapatai színét viselte.

A szlovén a harmadik szakaszra egy egybemezt húzott fel, aminek felsőrésze rózsaszín volt, míg a nadrágrésze gesztenyebarna. Ez utóbbit találták szabályellenesnek az UCI ellenőrei. A szabályok szerint ha egy kerékpáros megkülönböztető mezt kap, akkor vagy a nadrág színét is ehhez igazítja, vagy a csapatánál rendszeresített színnél marad. Pogačarnak tehát vagy rózsaszín vagy fekete nadrágban kellett volna tekernie hétfőn. Igaz, ahogy arra csapatából is rámutattak, a paragrafusok nem rendelkeznek külön az egybemezekről.

A mezt gyártó Castelli egyik vezetője a GCN-nek magyarázta el, hogy miért lett kétszínű a szlovén meze. Először is kiemelték, hogy a nadrág színe nem ciklámen, ami a Girón szintén kiemelt szín, a pontversenyben vezetők viselhetik.

A rózsaszín felsős és elvileg gesztenyebarna alsós Tadej Pogačar és a ciklámen mezes Filippo Fiorelli a Giro d'Italia 3. szakaszának rajtjánál – Fotó: Dario Belingheri / Getty Images
A rózsaszín felsős és elvileg gesztenyebarna alsós Tadej Pogačar és a ciklámen mezes Filippo Fiorelli a Giro d'Italia 3. szakaszának rajtjánál – Fotó: Dario Belingheri / Getty Images

„Mi nem akartunk egy Peppa malacot a mezőnybe” – mondta Søren Jensen, miért nem volt teljesen rózsaszínben Pogačar. A gesztenyebarna színre is volt magyarázat. A Giro idén Torinóból rajtolt, és megemlékeztek az 1949-ben repülőgép-szerencsétlenségben odaveszett torinói futballcsapatról is, amelynek pont a gesztenyebarna volt a színe. Ezért került fel a bringásmez csípőrészére a Torino jelmondata is: Grande Torino solo il fato li vinse.

Az UAE csapatát a keddi rajt előtt keresték meg az ellenőrök és hosszas tárgyalásokat folytattak a vezetőikkel, míg a Cyclingnews értesülései szerint már hétfő este azt mondták a funkcionáriusok, hogy kizárhatják Pogačar a meze miatt. Joxean Matxín Fernández sportmenedzser azt nyilatkozta, hogy ők az teszik, amit a szervezők és az UCI kér tőlük, így aztán a kerékpárosuk a negyedik szakaszon már fekete nadrágot viselt.

Davide Viganò, a Castelli egyik képviselője azt mondta, hogy szerinte világosan elüt a nadrágjuk színe a ciklámentől, így ez nem okozhatott zavart, és szerinte az ilyen kérdéseknél sokkal nagyobb bajai vannak a kerékpározásnak, és inkább azzal kéne foglalkozni. Egyébként az értelmezésük szerint a szabálykönyv a versenyszervezőkre bízza, hogy milyen színösszeállításúak a megkülönböztető mezek.

Pogačar nem foglalkozott túl sokat az üggyel. A keddi rajt előtt az mondta, azt vette fel, amit a szervezők adtak neki, majd elpoénkodta a kérdést. Hogy nincs rajta az aerodinamikusabb egybemez, így nem is fog akciózni, mert így nem olyan gyors.

A Giro negyedik szakaszát Jonathan Milan (Lidl-Trek) nyerte mezőnyhajrában, és a bollyal érkezett meg Valter Attila is. A Visma Lease a Bike magyar bringása a 103. lett, összetteben a 40., a vezető Pogačarhoz képest nyolcperces a hátránya.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!