Megdőlt a tisztán női maraton világrekordja

2024. április 21. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

A kenyai Peres Jepchirchir a csak női világrekordot megdöntve, 2:16:16-tal nyerte meg a London Maratont. A korábbi csúcson 45 másodpercet javított az utolsó száz méterekig nyitott 42,195 kilométeres távon.

Az idei London Maratonra hihetetlenül erős női mezőny jött össze, és a favoritok nem titkolt célja volt, hogy világrekordot állítsanak fel. A tavalyi Berlin Maratonon Tigst Assefa nagyon magasra tette a mércét a 2 óra 11 perces 53 másodperces idővel, és bár az etióp is az indulók között volt, nem ezt a csúcsot célozták meg. A maratonfutásban a nőknél olyan világrekordot is számon tartanak, amelynek elérésében nem segítenek férfi iramfutók. Ezt a típusú csúcsot a kenyai Mary Keitany tartotta, 2019-ben pont Londonban futotta a 2:17:01-et.

A rajtlistát megnézve nem sok esélye volt annak, hogy ez a rekord megmarad. A négy leggyorsabb női maratonista közül három állt rajthoz. Assefa mellett indult Brigid Kosgei korábbi világrekorder, az olimpiai bajnok Peres Jepchirchir, korábbi londoni győztesek, mint Yalemzerf Yehualaw és Joyciline Jepkosgei, és a kétszeres chicagói bajnok Ruth Chepngetich, de jó eredményt lehetett várni a világ legjobb maratoni debütáló idejét futó Tigist Ketemától, aki a januári Dubaj Maratonon 2:16:07-tel ért célba. A mezőny erőssége és a szupercipők rohamos technikai fejlődése szinte garantálta, hogy megdől a csak női világrekord. Persze ennél nagyobb izgalmat ígért, hogy ki jön ki győztesként a sztárok csatájából. Hugh Basher főszervező úgy vélte, hogy Londonban nehezebb lesz nyerni, mint majd a nyári párizsi olimpián.

A futás az ígéreteknek megfelelően alakult, az első 21,1 kilométert a élboly 1:07:04-gyel teljesítette, mindez egy 2:15-ön belüli időt sejtette előre, amivel a 2:15:25-ös pályacsúcs is veszélybe került. Az élen ekkor heten haladtak, a favoritok közül Chepngetich szakadt le, körülbelül 100 méteres hátrányban volt. Harminc kilométerhez közelítve a korábbi világcsúcstartónak, Kosgeinek is erősnek bizonyult a tempó, ő is hátramaradt. Ezzel ő valószínűleg az olimpiai indulás esélyétől is elesett, a nagyon erős kenyai válogatottba csak kiemelkedő eredménnyel lehet bekerülni.

Peres Jepchirchir megdöntötte a tisztán női maraton világrekordját a londoni versenyen – Fotó: Matthew Childs / Reuters
Peres Jepchirchir megdöntötte a tisztán női maraton világrekordját a londoni versenyen – Fotó: Matthew Childs / Reuters

Harmincöt kilométerhez már csak négyen maradtak, Jepkosgei vállalta fel a tempó diktálását, Assefa, Jepchirchir és Megertu Alemu követték őt árnyékként. Egy picit lassult az iram, de még mindig egyperces előnyük volt a korábbi rekordhoz képest. A negyvenedik kilométerhez is együtt értek el, a záró két kilométer így nagyon gyors tempót vetített előre. Papíron a legjobb esélye Assefának volt, hiszen pályáját 800 méteres futóként kezdte, de Jepchirchir keresztülhúzta a számításait. A kenyai olimpiai bajnok hosszú hajrát nyitott, amire az etióp nem tudott reagálni, egy darabig még úgy tűnt, hogy Jepkosgei is megelőzi, de az ő támadását végül vissza tudta verni, ami második helyet ért.

Jepchirchir friss maradt a végére, és a hajráját is végig tudta vinni, 2:16:16-tal nyerte meg a London Maratont, 45 másodpercet faragatott a korábbi világrekordon. Assefa 2:16:23-mal lett második, egy másodpercet vert Jepkosgeire.

A férfi versenyen nem pályázhattak nagy csúcsokra, hiszen a nemrég autóbalesetben meghalt Kelvin Kiptum tavaly nagyon magasra tette a mércét. Londonban 2:01:25-tel nyerte a versenyt. A mezőny inkább 2:03-as, 2:04-es időre mehetett rá. A legnagyobb esélyes az etióp Tamirat Tola volt, aki tavaly pályacsúccsal nyerte a New York Maratont. Rajta kívül a kenyai Alexander Mutiso és az etióp Leul Gebresilase is favoritok között volt, de talán a legtöbben a hosszútávfutás ikonjára, Kenenisa Bekelére voltak kíváncsiak.

A London Maraton férfi dobogósai, Emile Cairesse, Alexander Mutiso és Kenenisa Bekele – Fotó: Justin Tallis / AFP
A London Maraton férfi dobogósai, Emile Cairesse, Alexander Mutiso és Kenenisa Bekele – Fotó: Justin Tallis / AFP

A 41 éves futó sokszor betlizett már maratonon, de ugyanakkor káprázatos eredményeket is elért. Most az olimpiai csapatba kerülés volt a legnagyobb tét számára, amit úgy biztosíthatott be, ha ő a legjobb etióp a mezőnyben, és lehetőleg nyer is. Bekele 30 kilométerig megbújt a mezőnyben, de mikor az utolsó iramfutó is kiszállt, magára vállalta a vezetést. A tempóváltással néhány futót le is szakította, majd 35 kilométernél már csak ő és Mutiso maradtak az élen. Negyvenhez közelítve aztán a kenyai rátett még egy lapáttal, ami már Bekelének is sok volt. Mutiso is fáradni látszott a végére, de első helye nem volt veszélyben, 2:04:01-gyel győzött, 14 másodpercet vert az etiópra. Kisebb meglepetésre a harmadik helyen egy brit érkezett, Emile Cairess 2:06:46-os egyéni csúccsal az olimpiai szintet is megfutotta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!