A győzelembe tessékeltek egy kínai futót a pekingi félmaratonon, most ő és segédei is pórul jártak

2024. április 19. – 19:16

Másolás

Vágólapra másolva

Furcsa végkifejlete volt a hétvégi pekingi félmaratonnak, amiért most kizárták az első négy helyezettet, írta a BBC.

A versenyt, a 21 kilométert eredetileg a kínai Ho Csie (He Jie) nyerte 1 óra 3 perc 44 másodperces idővel. Ebben vastagon benne voltak iramfutói is, no nemcsak úgy, hogy diktálták neki a tempót, hanem az utolsó száz métereken direkt visszafogták magukat, hogy még véletlenül se előzzék meg. Ho Csie mögött egy fél lépéssel lemaradva ért célba a kenyai Robert Keter és Willy Mnangat, valamint az etióp Dejene Hailu. (A látványos és megbeszélt lassításukról felvétel is készült.)

Az iramfutók láthatóan fegyelmezetten mondtak le a győzelemről, egyikük azt mondta, hogy ő nem is versenyként fogta fel a pekingi félmaratont. Mnangat szerint nem is kellett volna rendes rajtszámot kapnia, csak egy olyat, amin az áll, iramfutó. Ez sem jelentett volna persze igazi kibúvót, mert már több olyan futóverseny volt, ahol az eredetileg iramdiktálónak szerződtetett atléta tovább bírta, mint gondolta, és megnyerte a versenyt.

A szervezők vizsgálatot indítottak az ügyben, bár sokat nem kellett találgatni, és végül kizárták a kínai győztest és az őt segítő iramfutókat is. Utóbbiakat eredetileg azért szerződtették, hogy segítsenek Ho Csiének megdönteni a kínai csúcsot, de ez nem jött össze, több mint egy perccel elmaradt tőle.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!