Japán kiütésével jutott ki az olimpiára a magyar női kézilabda-válogatott

2024. április 14. – 20:41

Japán kiütésével jutott ki az olimpiára a magyar női kézilabda-válogatott
Böde Bíró Blanka nemcsak csapatkapitány, hanem igazi vezér is volt az olimpiai selejtezőben – Fotó: Derencsényi István / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A debreceni női kézilabda olimpiai selejtező befejező napján a magyar válogatott harmadik meccsét is megnyerte, Japán megnehezíteni sem tudta a dolgát. A csapat hibátlan mérleggel nyerte meg a csoportját, és részt vehet a párizsi olimpián. A magyar kézilabda történetében elsőként most jutott ki először magyar csapat három győzelemmel.

A pénteki svédek elleni nagyszerű három gólos sikerrel (28–25) remek pozícióba került a magyar női kézilabda-válogatott, hiszen a japánok ellen egy négygólos vereség is olimpiai részvételt jelentett. A 2008-as olimpia előtt is a japánokkal kellett játszani a részvételért, akkor is összejött a magabiztos győzelem, és most is.

Japánnak még sohasem sikerült legyőznie Magyarországot, de nem ártott vigyázni velük, mert az előző vb-n a dánokat egy góllal legyőzték, ami csak remek játékkal sikerülhetett, és a 2021-re halasztott olimpián is elkapták Montenegrót. Most nagyon messze voltak attól, hogy érdemben megnehezítsék a magyarok dolgát.

A kapitány, Golovin Vlagyimir ezúttal is Böde-Bíró Blankát állította a kapuba, Vámos Petra irányított, Kuczora Csenge és Klujber Katrin volt a két átlövő, Füzi-Tóvizi Petra került beállóba, Szöllősi-Schatzl Nadine és Győri-Lukács Viktória foglalta el a helyét a két szélen.

Egy percet sem kellett várni az első gólra, Klujber hetesből lőtte ki a bal felsőt. Védekezésben Kuczora helyére Papp Nikoletta érkezett. Az ötödik percben 3–2-re vezettünk, Kuczora mellett Lukács a szélről volt eredményes.

Lukács Viktória a helyzet magaslatán – Fotó: Derencsényi István / MTI
Lukács Viktória a helyzet magaslatán – Fotó: Derencsényi István / MTI

A tizedik percre 4–3-ra módosult az állás, ebben a szakaszban sok hibával játszottak a csapatok. A 14. percben Schatzl lerohanásgóljával elléptünk 7–4-re, a japán kapitány, Kisimoto rögtön beavatkozott, és időt kért. A kapus levitelével átálltak a 7-6-os játékra, de Bíró bravúrjai után Klujber következett előbb betörésből, majd egy egész pályás találattal, és máris 9–4 lett, az összezavarodott japánok pedig megint időt kértek.

Klujber labdaszerzése és félpályás gólja után 11–5 lett, először volt hatgólos különbség. Mivel a japánok továbbra is kapus nélkül játszottak, de hasonlóan pontatlanul, a 22. percben már 13–6 állt az eredményjelzőn. A 25. percre már kétszer annyit gólt lőttek a mieink (16–8), mert Kuczora talpról és felugrásból is ellenállhatatlan volt. A félidő végén 18–11-gyel mehettek pihenőre a csapatok, Márton Gréta és Simon Petra is feliratkozott a gólszerzők közé

A 37. percben Klujber nyolcadik góljával visszaállt a legnagyobb különbség a két csapat között, ismét nyolc volt közte. (21–13) Nem kellett sokáig várni, hogy a közönség tízig számoljon, Lukács kilőtte a jobb felsőt a jobb szélről. (23–13) Klivinyi Kinga és Márton góljaival már tizenegyre gyarapodott a magyar előny. A 47. percben egy lerohanást Klujber fejezett be (ő lett a meccs embere), amivel 28–16-ra alakította az állást.

A hajrában már több kisebb figyelmetlenség jellemezte a magyarok játékát, Japán megpróbált tízen belülre kerülni, csak ennek az apróságnak örülhettek a végén. A 37–28-as végeredményt Klivinyi állította be egy szép akció végén. A magyar játékosok 2021 után újra sikerrel vívták meg az olimpiai selejtezőt. A tokiói olimpián bejutott a negyeddöntőbe a csapat, most is ez lehet a reális cél.

„Jó estét Magyarország, jó estét olimpia!” – harsogta a helyszínen Petur András műsorközlő, a csapat tagjai pedig nagy örömtáncba kezdtek. A csapat a tavalyi vb-n a horvátok ellen mínusz hatról felállva, Bíró hetesbravúrjával jutott el idáig.

„Három győzelem, első hely, de a legfontosabb, hogy vár minket Párizs! Nagyon büszke vagyok a lányokra!” – ezek voltak a magyar kapitány első szavai a sajtótájékoztatón. „Nagyon örülök, és nagyon büszke vagyok rá, hogy én lehetek ennek a csapatnak az edzője” – emelte ki Golovin.

Magyarország–Japán 37–28 (18–11)
Magyarország: Böde-Bíró – Győri-Lukács 6, Klujber 11, Vámos, Füzi-Tóvizi 1, Kuczora 3, Szöllősi-Schatzl 1, cserék: Papp 1, Simon 4, Márton 3, Bordás, Kácsor, Debreczeni-Klivinyi 4, Pásztor 2, Albek 1, Janurik.

A sorsolás kedden délután lesz, a kalapbeosztás a következő:

  • Első: Magyarország, Norvégia
  • Második: Hollandia, Németország
  • Harmadik: Spanyolország, Szlovénia
  • Negyedik: Svédország, Franciaország
  • Ötödik: Dánia, Brazília
  • Hatodik: Angola, Dél-Korea
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!