Összeesett edzésen Blázsovics Péter röplabdázó, csapattársa mentette meg az életét

2024. április 13. – 15:39

Összeesett edzésen Blázsovics Péter röplabdázó, csapattársa mentette meg az életét
A kaposvári Bögöly Gábor (k) és a kazincbarcikai Blázsovics Péter (j) a férfi röplabda Magyar Kupa elődöntőjében, a Fino Kaposvár – GreenPlan-VRCK mérkőzésen a Kaposvár városi sportcsarnokban 2023. február 8-án – Fotó: Katona Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Megrázó és ijesztő pillanatok zajlottak a DEAC extraligás férfi röplabdacsapatának edzésén, olvasható a klub honlapján. A 28 éves magyar válogatott Blázsovics Péter, aki nemrég csatlakozott a Debreceni Egyetem sportklubjához, edzés közben váratlanul rosszul lett, összeesett, elvesztette az eszméletét.

Szerencsére Blázsovics csapattársa Árvai Péter, aki civilben orvos, a közelben volt és a segítségére sietett. Érzékelte, hogy Blázsovicsnak nincs pulzusa, ezért azonnal megkezdte a szívmasszázst és az újraélesztést.

„Zajlott az edzés, Peti pedig pont mögöttem ütött, így nem láttam”

– idézte fel az eseményeket a DEAC feladója, a Blázsovics életét megmentő Árvai Péter, aki jelenleg a Berettyóújfalui Campus neurológusa, emellett pedig feltalálóként a hasonlóan hirtelen rosszullétek gyors diagnosztizálásán dolgozik.

Árvai így folytatta: „Az egyik csapattársam szólt, hogy Peti elesett. Megfordultam, és láttam, hogy fekszik a földön. Görcsrohama kezdődött, ami számomra neurológusként nem egy idegen látvány. Mondtam a többieknek, hogy ne ijedjenek meg, egy embernél ez általában néhány percig tart, utána magához tér, de nála nem így történt. Leállt a légzése és a keringése, ezért elkezdtem az újraélesztést. A csapattársaim között voltak orvostanhallgatók is, akiknek már van alapképzése, ők segítettek. Végeztem a mellkaskompressziót, a többiek közben hívták a mentőt. Kértem, hogy jelezzék a központnak, ez egy megkezdett újraélesztés, mert ilyenkor az eset- vagy rohamkocsit küldik.”

„Volt egy félautomata defibrillátor, amit beüzemeltünk, mivel azonban a készülék nem javasolta, hogy defibrilláljunk, így folytattuk a mellkaskompressziókat. Megérkezett a mentő, Petit áttették a saját gépeikre, amik jelezték, hogy kamrafibrilláció áll fenn. Le is adták a sokkot, még a szakma szabályai szerint harminc másodpercig tartott az újraélesztés, majd visszajött a légzés, kinyitotta a szemét. Ahogy kapta az oxigént, kezdett magához térni. Az újraélesztésekről azt kell tudni, hogy kevés százaléka sikeres, és még kevesebb az, amikor a beteg teljes életet tud utána élni, de úgy néz ki, Petinek ez sikerülhet. Jó érzés volt másnap reggel a köszönőüzenetére ébredni. Írta, hogy megvan és él” – fogalmazott Árvai Péter.

Blázsovics Péterrel korábban még soha nem fordult elő hasonló eset, nem lett rosszul sem edzésen, sem máshol. A szokásos sportorvosi vizsgálatok sem mutattak ki semmi rendellenességet.

„Semmi előjele nem volt ennek a rosszullétnek”

– mondta Blázsovics Péter. Mint felidézte, „elkezdtem az edzést, majd filmszakadás”. Hozzátette: később képek villantak fel a mentőautóból, de teljesen csak a kórházban tért magamhoz.

„Örökké hálás leszek Árvai Petinek, amiért megmentette az életemet. Nem győzöm neki eléggé megköszönni, amit értem tett. Az eddigi vizsgálatok szerint minden rendben, de még vár rám egy szív ultrahang is, ami sorsdöntő lehet a jövőmet illetően. Bízom benne, hogy folytathatom a sportot, nagyon szeretnék a következő szezonban a DEAC-ban játszani, de nyilván az egészség fontosabb. Velem van a barátnőm és a családom is, a bátyám Pestről, anyukám Győrből, édesapám és húgom pedig Sümegről rohant hozzám. Azt beszéltük, óriási szerencse, hogy itt lettem rosszul, és nem egyedül otthon, vagy egy másik csapatban, ahol talán nem lett volna ilyen gyors segítség” – tette hozzá a játékos.

Árvai Péter mellett szintén köszönet jár a többi csapattársnak, aki segített, a mentősöknek, illetve Szántó Sándor szakorvosnak, a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ orvosigazgatójának, a Debreceni Egyetem Sportorvosi Tanszék vezetőjének, aki azonnal a rendelkezésre állt, és intézkedett mindenben. A játékost először a Sürgősségi Klinikára, majd a DE Kardiológia és Szívsebészeti Klinikára szállították, jelenleg is az intenzíven van megfigyelésen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!