A szégyen estéje: egy perc után levonult a Szuperkupa döntőjéről a Fenerbahce

2024. április 8. – 10:53

A szégyen estéje: egy perc után levonult a Szuperkupa döntőjéről a Fenerbahce
Megtapsolják a Fenerbahce egy perc után levonuló játékosait, a gólszerző Icardi a háttérben – Fotó: Serhat Cagdas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva



Hogy a török fociban nagy bajok vannak, az már tavaly decemberben kiderült, amikor az Ankaragücü elnöke a pályára ment, és egy pontos jobbegyenessel kiütötte a játékvezetőt, mert úgy érezte, többet hosszabbított a kelleténél. Március közepén a Fenerbahce játékosait megtámadták a pályán a Trabzon elleni bajnokin, ami után a Fener azzal fenyegetőzött, hogy nem fejezi be a bajnokságot. (A visszalépést végül visszavonták.)

Április hetedikén azonban valami olyan történt, ami egyedülálló az egész futballtörténelemben.

A Szuperkupa döntője általában az ünnepről szól, hiszen a kupagyőztes találkozik a bajnoki cím védőjével. A kupagyőztes Fener azonban erre az ünnepre a junior csapatát küldte ki a bajnok Galatasaray ellen, és egy perc után le is vonultak, addigra már Mauro Icardi bombájával vezetett a Galata. Ahogy a videón is látszik, a középkezdés már elmaradt.

Ezt a meccset eredetileg a szaúdi fővárosban, Rijadban szerették volna lejátszani, még tavaly december végén, ha már tavaly volt a Török Köztársaság kikiáltásának századik évfordulója. A szaúdi kormány azonban nem engedélyezte, hogy a csapatok Kemal Atatürk pólójában vonuljanak ki a pályára, és ahhoz sem járultak hozzá, hogy felcsendüljön a török himnusz. Már önmagában disszonáns volt, hogy miért a századik születésnapi finálét vinnék el az országból külföldre, miért nem felel meg erre a célra a 101. vagy a 102.

Ha már ekkora baklövésbe futott bele a szövetség, akkor úgy gondolta, hogy az április hetediki dátum megfelelő lehet, de a Fener már korábban tiltakozott, ők a Konferencia-ligára szeretnének összpontosítani, hiszen a nyolc között az Olympiakosszal találkoznak. Úgy érveltek, az a török foci érdeke, hogy minél magasabbra tornásszák fel az ország UEFA-együtthatóját, ezért minden győzelemre szükségük van. A halasztást nem engedélyezték, noha egy május közepi időpont jobban megfelelt volna. Ezért a Fener azt találta ki, hogy az U19-es csapatát küldi ki a pályára.

Noha mindkét csapat isztambuli, nem a nagy, egyébként Atatürkről elnevezett 70 ezres isztambuli stadiont szemelték ki, ahol korábban már BL-döntőt is tartottak, hanem Sanliurfát, ami a szíriai határ közelében fekvő kisebb város.

A botrány borítékolható volt, és miután Mauro Icardi belőtte a vezető gólt az első percben egy megcsúsztatott labda után, a juniorcsapat az edző intésének megfelelően lesétált a pályáról, a játékvezető pedig jobb híján lefújta az ünnepi meccset. A Galata játékosai megtapsolták a levonuló csapatot. Majd mentek ünnepelni, ha már annyit utaztak a drukkereik. A Hürriyet a tudósításában a szégyen estéjének nevezte a történteket.

A Fener elnöke Ali Koc szerint időszerű az egész török focit megreformálni, mert a folyamatos botrányok miatt kezdenek komolytalanná válni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!