Botrány Törökországban: a klubelnök kiütötte a focibírót, akit ezután még a földön is rugdostak

2023. december 12. – 07:30

Másolás

Vágólapra másolva

Botrányosan ért véget a hétfő esti Ankaragücü–Rizespor török bajnoki futballmérkőzés. A vendégek a 97. percben szerzett góllal egyenlítettek, így 1-1 lett a végeredmény. A hazai csapat elnöke, Faruk Koca ezt nagyon nehezen viselte, a lefújás után berohant a pályára, és arcon ütötte Halil Umut Meler játékvezetőt. Az esetnek súlyos következménye lett: a török futballszövetség határozatlan időre leállította a bajnokságot – írta a BBC.

„Az összes bajnokság mérkőzéseit határozatlan időre elhalasztották” – mondta Mehmet Buyukeksi, a török szövetség elnöke egy sajtótájékoztatón. „Ez a támadás a török labdarúgás szégyene. A futballmérkőzés nem háború, nincs halál a végén. Nem lehet minden csapat egyszerre bajnok, ezt mindenkinek meg kell értenie. Mindenkit arra kérünk, hogy vállalja a felelősséget. Az Ankaragücü és vezetői a legszigorúbban meg lesznek büntetve” – tette hozzá.

A 37 éves Meler Törökország egyik legjobb játékvezetője, az UEFA elit játékvezetői listáján is szerepel. Eddig 10 Bajnokok Ligája- és 11 Európa-liga-mérkőzést vezetett. A hétfői meccs végén kirobbant tömegjelenetben többen is megrugdosták őt, miközben a földön feküdt. Kórházi kezelésre is szüksége volt, az őt kezelő kórház főorvosa, dr. Mehmet Yorubulut azt mondta, hogy a bal szeme körül bevérzés alakult ki, és egy kisebb törést is szenvedett.

Az Ankaragücü elnöke is kórházi kezelésre szorult, de „az őrizetbe vételi eljárást a kezelés után le fogják folytatni ellene” – mondta Ali Yerlikaya török belügyminiszter. Hozzátette, hogy másokat is letartóztattak az incidensben való részvételük miatt.

A történtek után Recep Tayyip Erdoğan tökök elnök is megszólalt: „Elítélem a Halil Umut Meler játékvezető elleni támadást a ma este lejátszott Ankaragücü–Çaykur Rizespor mérkőzés után, és mielőbbi felépülést kívánok neki. A sport a békét és a testvériséget jelenti. A sport összeegyeztethetetlen az erőszakkal. Soha nem fogjuk megengedni, hogy a török sportban erőszakra kerüljön sor” – mondta.

A hazai klub, az Ankaragücü sajnálatát fejezte ki elnökük tette miatt, közleményükben azt írták: „Elszomorít bennünket a ma este történt incidens. Bocsánatot kérünk a török futballközönségtől és az egész sportközösségtől a szomorú incidensért, amely a Çaykur Rizespor elleni mérkőzés után történt az Eryaman-stadionban.”

Mocsi Attila csapata, a Rizespor 8., az Ankaragücü pedig a 11. helyen áll a török bajnokságban 15 forduló után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!