Megtagadta a mintaadást a doppingellenőröknek a magyar kajakos, nyolc évre eltiltották

2024. március 27. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

A korábban négy évre eltiltott kajakos Horváth Bence tavaly júniusban ismét doppingvétséget követett el, amiért ezúttal nyolcéves eltiltással büntették – írta az MTI.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) honlapján szerdán jelent meg, hogy a 31 éves Horváth tavaly júniusban megtagadta a mintaadást az ellenőröknek, és mivel ez már a második esete volt, a mostani döntés szerint 2031. október 29-ig nem versenyezhet.

Az U23-as világbajnok sprinter karrierjét 2016 óta többször is doppingügyek akasztották meg. Horváth Szomolányi Mátéval kettesben kijutott a 2016-os riói olimpiára, ám a magyar szövetség közvetlenül a játékok előtt visszavonta a nevezését, miután a MACS arról értesítette, hogy a két versenyző három-három atipikus mintát produkált. Ez ugyan nem minősült doppingvétségnek, ennek ellenére a csoporttól írásban kapott és a Tiszeker Ágnes, a csoport vezetője által szóban is megerősített információk egyértelműsítették, hogy tiltott szer volt a szervezetükben.

Később Horváthot felmentették az ügyben, egy évvel ezt követően viszont EPO-val akadt fenn egy ellenőrzésen, és 2018-ban négyéves eltiltást kapott. A büntetése letelte után nem versenyzett, de tavaly júniusban visszatért egy válogatóversenyen.

Horváth Bence 2017-ben a racicei világbajnokságon, majd a plovdivi Európa-bajnokságon is ezüstérmes lett 200 méter egyesben, de utólag mindkét eredményétől megfosztották.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!