Ki nevet a végén? Persze, hogy Verstappen, az ausztrál időmérőt is megnyerte

2024. március 23. – 07:07

Másolás

Vágólapra másolva

Pedig a szabadedzések alapján Ferrari-fölénnyel érkeztünk meg az ausztrál időmérőhöz, Charles Leclerc a második edzést jelentős, a harmadikat hajszálnyi előnnyel zárta Max Verstappen előtt. Ez viszont már jelezte, hogy a címvédő és jelen állapotban alaphelyzetben abszolút esélyes Red Bull inkább csak a beállításokat próbálgatja – a végén természetesen megint Verstappen örülhetett. A holland pilóta a szezonban eddig mindhárom időmérőt behúzta.

Az időmérő kisebb meglepetésekkel indult, ugyanis a hazai közönség előtt versenyző Daniel Ricciardo csak a 18. lett, így értelemszerűen nem jutott a legjobb 15 közé, miközben csapattársa, Cunoda Juki a nyolcadik helyen ment tovább. A szabadedzéseken mutatott jó teljesítmény után visszaesett a Haas is, Kevin Magnussen az ötödik leglassabb idővel csak úgy jutott tovább, hogy korábban biztossá vált, a Williams csak egy versenyautóval tudja folytatni a hétvégét. Így Nico Hülkenberg, Pierre Gasly, Ricciardo és Csou Kuan-jü voltak a korai kiesők.

A Williamsnél kialakult helyzet ráadásul elég speciális volt, ugyanis Alex Albon törte össze a kocsiját és annak kasztniját a pénteki második szabadedzésen, a csapat mégis úgy döntött, hogy a másik versenyzőjüknek, Logan Sargeantnek kell áldozatot hozni. A csapat nem vitt pótkasztnit magával Melbourne-be, így csak egy használható autójuk maradt, amit az elmúlt években stabilan jobban teljesítő Albonnak akartak biztosítani.

A thai pilóta végül egy 12. rajthelyet szedett össze, amivel esélye lehet a pontszerzésre vasárnap. Az, hogy ő nem jutott a top 10-be, az nem volt annyira meglepő, az viszont, hogy Lewis Hamilton csak a 11. lett, mindenképpen az. A Mercedes nem találta a formáját Ausztráliában, George Russell Hamiltonnál 59 ezredmásodperccel gyorsabb kört futva éppen csak, hogy 10., még továbbjutó lett. Hamilton és Albon mellett egyébként ekkor még Valtteri Bottas, Magnussen és Esteban Ocon búcsúztak az időmérőtől.

Az élen eközben a Ferrari viszonylag stabil előnyt tartott, az első szakasz végén Carlos Sainz volt a leggyorsabb, a középső harmad után Sainz és Leclerc is a két Red Bull előtt volt, a végén viszont jött a papírforma. Verstappen az utolsó szakaszban az első mért körével 283 ezredmásodperces előnybe került a két Ferrarival szemben. Verstappen másodikra még gyorsabb volt, az előnye viszont így is csökkent icipicit, Sainz végül 270 ezredes hátrányban zárt, de sem ő, sem más nem tudta veszélyeztetni Verstappen időmérős győzelmét. Verstappen és Sainz mögé Sergio Pérez, Lando Norris, Leclerc és Oscar Piastri értek oda.

Az Ausztrál Nagydíj izgalmaira kíváncsi F1-szurkolóknak meglehetősen korán kell majd kelnie vasárnap, a rajt ugyanis magyar idő szerint hajnali 5.00-kor lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!