Hetven év után nem az Adidas lesz a német válogatott mezszponzora

2024. március 22. – 06:19

Másolás

Vágólapra másolva

A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) bejelentette, hogy 2027-től egészen 2034-ig a Nike lesz a válogatott mezszponzora, írja a Reuters. A bejelentés azért is meglepő, mert a németek már az 1954-es vébén is Adidasban léptek pályára, és hosszú évtizedek óta tart az együttműködés a német sportmárkával. Olyannyira szoros volt az együttműködés, hogy az Adidast megalapító Adi Dassler maga is ott ült a padon Sepp Herberger edző mellett, amikor megverték a magyarokat az 1954-es vébédöntőben.

Az idei foci-Eb-t Németország rendezi, ahol még Adidasban játszanak majd, de ez az együttműködés 2026 végén véget ér. Ami azért is érdekes, mert az Adidas mégiscsak az egyik legismertebb német márka, az eddigi négy világbajnoki és három Európa-bajnoki címüket is Adidas-logóval a mezükön szerezték. A német szövetség is érezte, hogy a döntés némi magyarázatra szorul, a Twitteren saját maguk is súlyos döntésként hivatkoznak a bejelentésre:

A DFB azzal indokolta a döntést, hogy a Nike ajánlata egyszerűen jobb volt anyagilag, a pluszbevételt pedig az amatőr sport fejlesztésére fogják fordítani. A bejelentés időzítése sem volt a legjobb, hiszen épp a napokban mutatták be az idei Eb-re a válogatott új Adidas mezét.

Robert Habeck alkancellár még azt is megjegyezte a hír után az AFP szerint, hogy a válogatott és az Adidas mindig is összetartozott, része a német identitásnak, és jobban preferálta volna, ha a döntésnél nagyobb szerepet játszik a patriotizmus.

Ugyan hivatalosan nem erősítették meg, de német lapértesülések szerint az Adidas eddig évi 50 millió eurót fizetett a szövetségnek az együttműködésért, aminek a dupláját fizetheti most nekik a Nike.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!