Elsőre bizarr színű borítást kap a párizsi olimpia stadionja

2024. március 16. – 13:46

Másolás

Vágólapra másolva

Megszokott, hogy az olasz Mondo minden nagyobb atlétikai világversenyre új típusú, a korábbinál gyorsabb műanyag borítással áll elő. A Mondo általában kék vagy téglavörös színű burkolatokat gyártott, de a párizsi olimpián már lila pályát láthatunk. Állítólag kivételes alkalom lesz.

„A Párizs-lilát csak ezen az olimpián használjuk majd” – mondta Andrea Marenghi, a Mondo kutatási és fejlesztési részlegének vezetője. Csapatával több tucat színt tanulmányoztak, míg megtalálták a megfelelő színt.

A Stade de France-ban kétféle lila lesz. Az egyik árnyalaton zajlanak maguk a versenyszámok, ugrások, dobások, futások, míg a másik szín a technikai zónát jelenti. Ez szürkés árnyalatot kap, amivel az 1924-es párizsi olimpia borítására utalnak vissza.

„A lila két árnyalata nagy kontrasztot tesz lehetővé a tévéfelvételeken, kiemelve a sportolókat. Azt akarjuk, hogy a sportolók legyenek az előtérben” – mondta Marenghi.

„A szín a helyi szervezőbizottság bátor döntése volt. Soha nem csináltunk még ilyen színt. Ez egy világos mályva és sötétebb lila. Valahogy a francia tájra emlékeztet” – mondta Maurizio Stroppiana, a Mondo igazgatóhelyettese.

A Mondo állítása szerint egyre több környezetkímélő megoldást használ. A borításuk, mely szintetikus és természetes gumit is tartalmaz a festékanyagok és ásványi komponensek mellett, már 50 százalékban újrahasznosított alapanyagból áll. A közlésük szerint a 2012-es olimpián az újrahasznosított anyagok aránya még csak 30 százalék volt.

A pályán minden korábbinál gyorsabb lehet, a beszámolók szerint még kevesebb lesz az energiaveszteségük az atlétáknak, de a sportolók egészsége is fontos szempont volt a fejlesztéseknél. Többször előfordult már, hogy főként a hosszútávfutók panaszkodtak arra, hogy a kemény borítás lábfájdalmat okoz nekik.

(via Insidethegames)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!