Legalább két sört megivott halálos autóbalesete előtt a maratonfutás világcsúcstartója

2024. március 16. – 09:51

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hónapja halt meg autóbalesetben Kelvin Kiptum, a maratonfutás 24 éves kenyai világrekordere. A baleset körülményeiről még nincsenek hivatalos jelentések, de kenyai újságírók megpróbálták rekonstruálni a futó utolsó két napjának történetét.

Ami a baleset szempontjából lényeges elem lehet, hogy Kiptum aznap este több bárba, étterembe is betért, és az újságírók szerint legalább két sört megivott. Igaz, a szemtanúk arról is beszéltek, hogy amikor az utolsó helyet elhagyta, józannak tűnt, a járásán legalábbis nem látszott semmi. A sörök elfogyasztása és a baleset között legalább három óra is eltelhetett.

A toxikológiai jelentés tisztázhatná, hogy a baleset idején mennyi alkohol volt a futó szervezetében, de az még nem készült el, nyilatkozta a Nationnek Johansen Oduor kormányzati patológus, aki megjegyezte, hogy három hónapba is beletelhet, mire nyilvánosságra hozható egy ilyen jelentés.

A lapnak nyilatkozó rendőrök szerint a helyszínelésen tapasztaltak arra utalnak, hogy Kiptum túl gyorsan hajtott, és sem neki, sem a szintén életét vesztő edzőjének nem volt bekapcsolva a biztonsági öve. A rendőrök szerint ezért nem léptek működésbe a légzsákok sem, a szenzoraik nem érzékeltek övfeszülést.

Kelvin Kiptum összetört autója – Fotó: AFP
Kelvin Kiptum összetört autója – Fotó: AFP

Kiptum halála után az apja, Samuel Cheruiyot jelezte, hogy egy nappal korábban négy férfi látogatta meg, akik a futóval akartak beszélni. Az idegenek többszöri felszólításra sem akarták neki igazolni magukat, hogy kicsodák, így ezután Cheruiyot arra kérte a kormányt, hogy nyomozzák ki, kik voltak azok az emberek. A rendőrség később kikérdezte ezeket az embereket, akik azt vallották, hogy szponzorációs ajánlattal akarták felkeresni Kiptumot.

Ezzel még nem volt vége a bulvárba hajló elemeknek. Egy nő, Edna Awuor ugyanis azt állítja, hogy Kiptumtól van egy házasságon kívüli gyereke, és a kapcsolatukkal a futó családja is tisztában volt. Kiptum egyébként házas volt, 17 évesen született meg első gyereke. Awuor még a temetést is meg akarta akadályozni, hogy DNS-vizsgálattal bizonyítsa be az apaságot.

Kiptumot, akitől sokan várták, hogy ő lesz az első olyan futó, aki versenykörülmények között képes két órán belül lefutni a maratont, ebben a cikkünkben mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!