A taekwondós Márton Viviána imponáló versenyzéssel jutott ki az olimpiára

2024. március 10. – 16:25

A taekwondós Márton Viviána imponáló versenyzéssel jutott ki az olimpiára
Márton Viviána – Fotó: Borhi Mihály / Magyar Taekwondo Szövetség

Másolás

Vágólapra másolva

A hétvégén Bulgáriában rendezték a taekwondósok olimpiai selejtezőjét. Ebben a sportágban a világranglistáról, illetve erről a versenyről lehetett kijutni a párizsi olimpiára.

Szombaton a tavaly világbajnoki aranyéremig jutó, első helyen kiemelt 18 éves Márton Luána peches volt, mert egy iráni versenyzőt sodort az útjába a sorsolás, és egy nagyon kiélezett meccsen kiesett vele szemben. A 2016-ban olimpiai bronzérmes Alizadeh azért került az európai selejtezőágra, mert menekültstátuszt kapott Németországban. Iránból azért menekült el, mert szembekerült az iráni rezsimmel.

Luána ikertestvére, Viviána a 67 kilóban próbált szerencsét. Ebben a kategóriában eddig nem indult sokszor, de a családi megállapodás értelmében nem szeretett volna a testvérének konkurenciát jelenteni.

Viviána az első fordulóban egy montenegrói riválisát múlta felül, a lett Jolanta Tarvida sem tudta komoly meccsre késztetni, mindkétszer 2-0-ra győzött. Az elődöntőben a holland Amy Mink ellen is ponterősen, elsöprő lendülettel harcolt, és a második menetet 13-0-ra hozta, amivel a meccset is megnyerte, és amivel megszerezte az olimpiai kvótát is.

A Madridban élő testvérpárt ebben a cikkben mutattuk be.

Egy órával később Józsa Levente is megkoronázta vasárnapi teljesítményét. A 68 kilós magyar versenyző sem veszített menetet, úgy gázolt át a riválisain. Előbb a moldáv Sulacot verte, aztán a dán Jörgensent, végül pedig, már a kvótáért az izraeli Kriviskijt.

Mivel a 2022-ben világbajnok, 2021-ben olimpiai ötödik Salim Omar a ranglistáról már kijutott, ezért három magyar versenyző lesz Párizsban. A versenyeket a második héten, augusztus elején rendezik majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!