Egyetlen adat jól megmutatja, fényévekkel előttünk jár a cseh klubfoci

2024. március 7. – 12:06

Egyetlen adat jól megmutatja, fényévekkel előttünk jár a cseh klubfoci
A Slavia Praha játékosai a továbbjutást ünneplik – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy éve ilyenkor még izgulhattunk a Ferencvárosért, mire jut az Európa-liga nyolcaddöntőjében. A Fradi idén a gyors BL-kiesés után megmentette ugyan a nemzetközi szezonját, de már nincs versenyben, az Olympiakosz ellen rúgott gól nélkül esett ki februárban.

Ha sokszor halljuk is, hogy előrelépett a magyar foci, erősebb lett a bajnokság, most mutatunk egy hasonló méretű, hasonló gazdasági fejlődésű országot (bár azért GDP-ben jócskán előttünk vannak), amit évtizedek óta nem tudunk utolérni, és igazából még csak megközelíteni sem.

Ez pedig Csehország

Válogatott szinten irigylésre méltó produkciót mutattak Szlovákia nélkül a '90-es és a 2000-es években is, amit egy Eb-ezüstérem (1996) és egy Eb-bronz (2004) tükröz. A csehek is, ahogy a magyar válogatott, sorrendben harmadszor vannak ott az Eb-mezőnyben, legutóbb, 2021-ben a legjobb nyolc között állította meg őket Dánia.

Az Európa-liga jelenlegi szakaszában még két cseh klub várja az esti mérkőzéseket, plusz az Ekl-ben, ahonnan a Ferencváros kiesett, a Viktoria Plzen a svájci Servette-tel játszik. Egészen különleges, hogy még három csapatuk versenyben van. A Slavia a Milannal, a Sparta pedig a Liverpoollal csap össze, egyikük sem esélyes, de hogy egyáltalán itt vannak, ilyen csapatokkal játszanak, komoly teljesítmény.

Igazából a Slaviánál semmi különös nem történt azzal, hogy bent vannak a legjobb 16 között, elvégre pár éve, 2019-ben a legjobb nyolcban verte ki őket a későbbi győztes Chelsea. 2021-ben szintén a nyolcban voltak, akkor az Arsenal állította meg őket. 2022-ben az Ekl-ben értek el a negyeddöntőig.

A Chelsea ellen nyolc cseh játékos volt a kezdőben, amikor egy fordulóval korábban a Sevillát kiverték, akkor hét. A Slavia mögött kínai tulajdonosok álltak 2015-től, ők feltőkésítették a klubot, de a játékospolitika nem esett túlzásokba. Nem kezdtek vad játékosimportba, jobban bíznak azokban, akiket maguk neveltek fel – most újra 7-8 cseh játékosuk lesz a kezdőcsapatban. A Slavia mögött ma az ország egyik leggazdagabb embere, Pavel Tykac áll, aki tavaly decemberben vásárolta meg a klub részvényeit. Egy befektetésekkel foglalkozó cég a főszponzor, a klub honlapján felsorolt nagy cégek közül egyik sincs állami tulajdonban.

A Spartánál már nem ennyire nyilvánvaló a hazai játékosok szerepeltetése, de 4-5 cseh játékos mindig van a kezdőben (van egy szlovák válogatottjuk is), a kispadról pedig szinte csak cseh áll be. A Viktoria Plzenben is túlnyomó többségben vannak a cseh játékosok, ami azt mutatja, nem csak egy jó nevelőműhely működik az országban, hanem több. Így a bajnokság is élvezetes, a nézőszám a magyar liga felett van.

A csehek ugyanúgy négy csapatot indíthattak, ahogy a magyarok. Nálunk a Zalaegerszeg kettős vereséggel, a Kecskemét pedig egy győzelemmel esett ki rögtön, a Debrecen pedig egy körön túljutott, de a második fordulóban már nem volt esélye.

A három cseh klub viszont a csoportkörön is túljutott.

A cseh fociban nem számottevő az állami forrás, és könnyen lehet, hogy épp ezért teljesítenek jól, mert a piacról élnek. Ha nem tudnak játékosokat értékesíteni, akkor kevesebb a bevétel, ha gyenge a színvonal, kevesebb a néző. Most olyan extra játékosaik nincsenek a topligákban, mint anno Pavel Nedved volt, de Patrik Schick azért csak ott van a német bajnoki cím felé száguldó Leverkusen csatársorában, és Angliában a West Hamnek is van két cseh légiósa.

Magyarországon a bevételekre nincs hatással a nemzetközi futballban elfoglalt hely, a közvetítési jogokból és a szerencsejátékból érkező pénzek folyamatosan jönnek. Eközben az akadémiák is valósággal dőzsölnek. Egy panaszos szó nem hangzott el, amikor a tavalyi büdzsét hozzávetőleg hatmilliárddal kurtították meg az államtitkárságon, hiszen talán még így sem tudták elkölteni a forrásokat.

A Slaviánál vagy a Spartánál 30 év múlva, ha ezek a mostani játékosok összejönnek egy öregfiúk meccsre, hosszan tudnak sztorizni a múltról, míg a Fradi öregfiúk csapatában vélhetőleg csak egy biztos pont lesz: Dibusz Dénes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!