Véget ért a Fradi kupaszezonja, itthon is kikapott az Olympiakosztól

2024. február 22. – 22:53

Véget ért a Fradi kupaszezonja, itthon is kikapott az Olympiakosztól
Ötlettelen, a dinamikát nélkülöző játékkal fejezte be szereplését a Ferencváros – Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A görög Olympiakosz az Üllői úton is megverte 1-0-ra a Ferencvárost a Konferencia-ligában. Se lendület, se elképzelés nem volt a magyar bajnok játékában, a vendégcsapat akarata érvényesült, Sztankovics edző semmi váratlannal nem rukkolt elő.

A Ferencváros a múlt heti Athénban elszenvedett 1–0-s vereség után hazai pályán az év meccsének meghirdetett találkozón szeretett volna visszavágni a görög rekordbajnok Olympiakosznak. Semmi esélye nem volt a győzelemre a magyar bajnoknak, mert ilyen harmatosan talán egyszer sem játszott a Konferencia-ligában. De haladunk sorjában.

A görögök a Fradival ellentétben nem hagyták ki a hétvégi meccsüket, ráadásul a PAOK 4–1-es legyőzésével még önbizalmat is szereztek. Ahogy várható volt, a neves spanyol edző, José Luis Mendilibar napról napra kezdi összerakni jó erőkből álló csapatát. Különösebben nem rettent meg attól, amikor mondták neki, hogy pokoli hangulat fogadja majd csapatát, hiszen mondta, Szalonikiben is megkapták ezt a drukkerektől.

Dejan Sztankovics két csatárral vette fel a harcot a görögökkel, Varga Barnabás mellett a Fehérvártól igazolt bosnyák Kodro is ott volt a kezdőcsapatban. A csatárok létszáma ugyanakkor árnyalatnyi hatással sem volt a veszélyességre, a Fradi ugyanis komolyabb helyzet nélkül hozta le a teljes első félidőt.

Az első negyedóra után a görögök érezhető mezőnyfölénybe kerültek, és sorra alakították ki a helyzeteiket. Podence lábbal, El-Kabi fejjel szerezhetett volna gólt, de mindketten hibáztak. Arról is meggyőződhettünk a meccs ezen szakaszában, hogy a brazil Chiquinho mennyire technikás, és hogy tudja helyzetbe hozni a társait.

A 41. percben a tévén jól lehetett látni, hogy a menteni igyekvő Mmaee kézzel ért a labdához az ötösön belül. A francia játékvezető ezt nem észlelte, de a videószobából szóltak neki, nézze meg az esetet, mert túlságosan látványosan volt a mozdulat. Turpin nem sokat gondolkodott, jelezte, hogy büntetőt rúghatnak a görögök. Az első meccset is eldöntő marokkói El-Kabi állt a labda mögé, és higgadtan a jobb alsóba gurított, Dibusznak nem volt esélye, mert a másik oldalra vetődött el.

Sok hibával játszott a Fradi az első félidőben, a görögök a labdaszerzések után nagyon könnyen kerültek a támadó harmadba, és csak rajtuk múlt, hogy csak egy gólt értek el. A szerb edző kettőt cserélt a szünetben, Makreckist és Pesicet hozta be.

Sokat elárul a hazai csapatról, hogy a hatvanadik percben lőtte az első szögletét. Igaz utána percek alatt még kétszer is próbálkozhattak, de érdemi veszély csak a harmadikból alakult ki. Akkor Cissé belecsúsztatott a labdába, ahelyett, hogy hagyta volna a lendületből érkező Mmaeénak, akinek sokkal nagyobb esélye lehetett volna a gólszerzésre.

A 69. percben egy szép támadást vezetett a Fradi, de Ben Romdane rosszul vette át a labdát 18 méterre a kaputól, így odalett a kedvező helyzet, Makreckis már kiszorítottabb pozícióból lőhetett, és méterekkel fölé. 75 perc után harsant fel az első pár füttyszó, mert ötlettelenül szenvedtek a zöld-fehérek, még csak emelkedett hangulatba sem tudták hozni a szurkolókat.

A 84. percben Jovetic lapos lövését nagy bravúrral ütötte szögletre Dibusz, ez a helyzet támasztotta alá leginkább, mennyivel erősebb, összeszedettebb a vendégcsapat. Pár perc múlva ismét a magyar kapusnak kellett vetődnie, hogy maradjon az egygólos különbség.

Ahogy tavaly, idén sem jutott el gólig a Ferencváros tavasszal, de akkor egy topligás klub, a Leverkusen volt az ellenfél, az egy szinttel erősebb sorozatban. És akkor lényegesen jobb játékkal esett ki a Fradi. A hétvégén Újpestre látogatnak már a bajnokságban.

„Ha őszinték akarunk lenni, a két meccsen egy tiszta gólhelyzetet sem sikerült kialakítanunk. Lehetőségecskéink voltak egy-egy lecsorgó labdából, vagy beívelés után.

A kelleténél több ki nem kényszerített hibát követtünk el. Megérdemelten jutottak tovább, nem vagyunk még ezen a szinten” – magyarázta az M4 Sportnak Dibusz Dénes.

Dejan Sztankovics szerint nagy lecke volt ez a meccs, agresszívebb volt az ellenfél, és nagyon sajnálja a szurkolókat, mert nem tudták azt a tüzet átadni nekik, amit szerettek volna. Sok idegességet is tapasztalt.

Ferencváros – Olympiakosz 0–1 (0–1)
Groupama Aréna, 21 057 néző, v.: Clément Turpin (francia)
gólszerző: el-Kabi (45., 11-esből)
Ferencvárosi TC: Dibusz – Wingo (Makreckis, a szünetben), Cissé, S. Mmaee, Civic (Ramírez, 67.) – Zachariassen (Ben Romdhane, 67.), Abu Fani, Maiga, Marquinhos (Katona, 86.) – Varga B., Kodro (Pesic, a szünetben)
Olympiakosz: Paszhalakisz – Rodinei, Recosz, Carmo, Ortega – Chiquinho (Carvalho, 90.), Hezze – Podence, Horta (Maszurasz, 74.), Fortunisz (Iborra, 74.) – el-Kabi (Jovetic, 79.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!