Valter Attiláék sokkoló megjelenésű sisakban tekertek egy időfutamon

2024. március 4. – 13:59

Valter Attiláék sokkoló megjelenésű sisakban tekertek egy időfutamon
A Visma meglepő formájú sisakja – Fotó: Visma-Lease a Bike / Twitter

Másolás

Vágólapra másolva

A kerékpározásban a technikai fejlesztések jó része a grammokról és az aerodinamikáról szólnak. Sok furcsa dolgot láthattunk már az elmúlt években, de az a fejvédő, amelyben a Visma Lease a Bike bringásai, köztük Valter Attila is tekert az olaszországi Tirreno-Adriaticón, az alighanem váratlanul ért mindenkit.

A holland kerékpárcsapat már vasárnap publikált néhány fotót az új, Darth Vader sisakját is idéző fejvédőről, majd hétfőn a 10 kilométeres időmérőn is ezt viselték Valterék.

A Giro által gyártott fejvédő először is hatalmas, hosszában és széltében is jóval túlnyúlik a versenyzők fején, felfelé körülbelül 20 centivel is. A sisakhoz egy hatalmas, átlátszó vizor is tartozik.

A fejlesztés célja valószínűleg az lehetett, hogy még tovább szűkítsék a kerékpárosok feje és mellkasa közötti teret, amivel jobb lehet az aerodinamikájuk. Tekerés közben a sisak felső része a hát meghosszabbított vonalaként is értelmezhető, és így még kevesebb légáramlás válhat le róluk, amivel szintén javulhat a teljesítmény.

Valter Attila a Giro új fejvédőjében a Tirreno-Adriatico időfutamának a pályabejárásán, és az időfutamon – Fotó: Visma-Lease a Bike / Twitter – Tim de Waele / Getty Images Valter Attila a Giro új fejvédőjében a Tirreno-Adriatico időfutamának a pályabejárásán, és az időfutamon – Fotó: Visma-Lease a Bike / Twitter – Tim de Waele / Getty Images
Valter Attila a Giro új fejvédőjében a Tirreno-Adriatico időfutamának a pályabejárásán, és az időfutamon – Fotó: Visma-Lease a Bike / Twitter – Tim de Waele / Getty Images

A Valter Attila az Eurosportnak azt írta, hogy ez a fejvédő nagyon kényelmes, és sokkal jobban kilátni belőle, mint a tavalyi sisakból. Az időfutamáról azt mondta, hogy nem nyomta végig a távot, egy kicsit spórolt az erejével.

A Velonews szerint az új sisakdizájnnal az idei Tour de France miatt jöttek elő, mert idén körülbelül 60 kilométernyi időfutam lesz a francia körön, ami a címvédő Jonas Vingegaardnak is kulcsfontosságú a győzelem miatt. Az új fejvédő döntő másodperceket is jelenthet.

A sisakokat az utóbbi néhány évben kezdték el új fejlesztési irányba elvinni, tavaly az Uno-X és az EF csapatai jelentek meg kiszélesített vagy a fejtető felé nyújtott modellekkel.

A Lido di Camaioréban rendezett 10 kilométeres időfutamot a spanyol Juan Ayuso (UAE Team Emirates) nyerte meg 11 perc 24 másodperces idővel, egyetlen másodpercet vert Filippo Gannára (Ineos-Grenadiers). A harmadik egy másik olasz, Jonathan Milan (Lidl-Trek) lett, ő 12 másodpercet kapott, míg Valter Attila 54 másodperces hátránnyal a 94. lett

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!