Csak a szokásos: unalomba fulladt Verstappen-győzelemmel indul az F1-szezon

2024. március 2. – 17:38

Másolás

Vágólapra másolva

Nem okozott nagy meglepetést, hogy a 2023-as évben mutatott dominancia után 2024-ben is nagyon magabiztos versenyzéssel nyitott a Forma–1 sorban háromszoros világbajnoka, Max Verstappen, aki tükörsima rajt-cél győzelmet aratott az idénynyitó Bahreini Nagydíjon.

Verstappen a rajt után nem sokkal már 5 másodpercnél is nagyobb előnnyel vezetett. Mögötte viszont nem a második helyről rajtoló Charles Leclerc jött, hanem a Ferrarit a harmadik körben megelőző George Russell a Mercedesszel. Leclerc a hetedik körben újabb pozíciót vesztett, Verstappen csapattársa, Sergio Pérez ment el a monacói mellett. Leclerc a közvetítésben is jól látható módon nem igazán találta az összhangot az autóval, már a futam elején jó pár nagyobb hibája, elfékezése volt, ez is segítette Russellt és Pérezt vele szemben.

Leclerc a 11. körben a másik Ferrarival, Carlos Sainzcal szemben is elvesztett egy pozíciót, ami után egyre inkább leszakadt. Emiatt Verstappen mögött egy hármas csata alakult ki Russell, Pérez és Sainz részvételével, de leginkább csak egymásnak okoztak izgalmat, a világbajnok hollandra nem jelentettek veszélyt.

Az 57 körös futam 14. körében a Red Bullé végleg nyerő helyzetbe került, amikor Pérez türelmes versenyzés után elment Russell mellett. Ekkor viszont még nem az első-második helyeken voltak a Red Bullok, az első kerékcseréjét a végletekig eltoló Verstappen és Pérez közé ugyanis befurakodott a boxkiállással szintén sokáig váró Fernanlo Alonso és Alex Albon párosa.

Amikor Verstappen is letudta az első kerékcseréjét a 18. körben, öt másodperc előnye volt Pérezzel szemben. A futam ezen szakaszában nagyon gyorsult Sainz, előbb egy fantasztikus, váratlan helyen indított előzéssel újra megelőzte a kerékcserével megint elé kerülő csapattársát, majd vérszemet kapva Russellt is lehagyta, megszerezve a harmadik helyet.

Fotó: Rula Rouhana / Reuters
Fotó: Rula Rouhana / Reuters

Miközben Sainz araszolgatva közelített csak a második helyen autózó Pérezhez, addig Verstappen stabilan növelte az előnyét az élen, a futam felénél már bő 13 másodperc különbséggel vezetett, ez pedig nem sokkal később már 17 másodpercre hízott.

Túlzott izgalom nem maradt a futam második felére, utolsó harmadára, az egyetlen fontosabb esemény az volt, amikor Russell hibájából Leclerc vissza tudta venni a negyedik helyet, ezzel bebetonozva a Red Bull-Ferrari sorrendet az első négy helyen. Hátrébb sem volt nagyobb meglepetés, a tíz pontszerző helyen az öt nagy csapat osztozott, az erősorrendet nézve Red Bull, Ferrari, Mercedes, McLaren, Aston Martin a jelenlegi rangsor egy futam után.

Folytatás egy hét múlva, rendhagyó módon továbbra is szombaton jön a Szaúdi Nagydíj.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!