Még mindig ki lehet úgy játszani a doppingteszteket, ahogy Lance Armstrong tette

2024. február 8. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

Lance Armstronghoz hasonló technikákkal játsszák ki még mindig a doppingellenőrzéseket kerékpárversenyzők a Marca szerint. A spanyol sportnapilap az Operaton Ilex néven futó doppingellenes nyomozás anyagait elemezve jutott erre a következtetésre.

A doppingügy kulcsfigurájának az Extremadura Egyetem kutatóját, Marcos Maynart tartják, aki a gyanú szerint tiltott szerekkel látott el több kerékpárost, köztük a nagy névnek számító kolumbiai Miguel Ángel Lópezt. A doppingolást a bringás és az orvos is tagadja. López azzal védekezik, hogy a biológiai útlevelében sosem találtak eltéréseket, tehát tiszta.

Karrierje során Lance Armstrong is gyakran hangoztatta, hogy tiszta, hiszen egyetlen doppingteszten sem bukott meg. Azóta persze kiderült, hogy látszólagos tisztaságához korrupcióra és néhány nem túl bonyolult praktikára volt szükség. Arról doppingellenőrök is többször beszélnek, hogy mikrodózisban és jó időpontban adagolva a tiltott szerek nem okoznak anomáliát a biológiai útlevélben sem, így tehát van lehetőség a csalásra.

Az Operation Ilex jelentésében azt feltételezik, hogy kerékpárosok azt az időablakot használják ki, amikor biztosan nem ellenőrizhetik őket. A spanyol jogszabályok szerint este 11 és reggel 6 között egyetlen sportolót sem kötelezhetnek versenyen kívüli doppingtesztre, de ez a hét óra elég lehet arra, hogy a bevitt doppingszer ki is ürüljön.

„Tanulmányok alapján állapították meg, hogy mennyi ideig maradhat a szervezetükben az anyag, tehát például ha egy orvos 11:01-re írja elő egy szer beszedését, annak reggel 6-ra már nincs nyoma a szervezetedben” – mondta a Marcának egy meg nem nevezett doppingszakértő.

A hét Tour de France-győzelmétől megfosztott Armstrong is hasonló módszereket követett, gyakran éjszaka adott be magának injekciókat, vagy olívaolajban feloldva masszírozott magába tesztoszteront.

A rendszer egy másik gyenge pontja, hogy a doppingmintákat a levételük után 48 órán belül el kell juttatni elemzésre, de az olyan területeken, ahol nincs akkreditált laboratórium, ez nem is olyan egyszerű. Dél-Amerikában és Afrikában csak egy-egy olyan labor van, amelyet elismer a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, míg Spanyolországban csak csütörtök délig lehet vérmintát venni, hogy beleférjenek a 48 órás szabályba.

„Csütörtök estétől vasárnapig azt csinálhatnak, amit akarnak, mert szinte biztos, hogy senki sem fogja ellenőrizni őket” – mondta a Marcának a doppingszakértő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!