Orbán Viktor eredetileg Újpest-drukker, de a fél NB I.-nek szurkolt már

2024. február 7. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a Mol bejelentette, hogy megvásárolta az újpesti fociklubot, ismét előjött, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc klubjáról van szó. Most könnyen magunk elé képzeljük az értetlenkedő olvasót: akkor most mégse a fehérvári foci a mindene?

Ennek a sorsdöntő kérdésnek az eldöntése sokkal könnyebb, mint gondolnánk. Először is egy 2008-as Viasat-műsorban Orbán maga mondta, hogy a kedvenc színe nem a narancssárga, hanem a lila, és előbb volt Újpest-drukker, mint Fidesz-tag.

Csak a közérthetőség kedvéért: az Újpesti Dózsa 1969 és 1979 között kilenc bajnoki aranyérmet nyert, Orbán gyerekkorát Bene Ferenc, Dunai Antal és Fazekas László góljai töltötték ki, hiszen hattól tizenhat éves koráig ez a csapat dominált a magyar NB I.-ben.

De már jóval korábban is nyilatkozott újpesti kötődéséről. 1998-ban, első miniszterelnöksége idején egy egészen különleges meccs után került szóba a vonzódása. A Vasas öregfiúkban lépett pályára 1998. október 31-én, amikor a Győrt verték meg 9-5-re, és ezen a meccsen háromszor volt eredményes. Idézet az akkori tudósításból:

„A találkozó után Orbán Viktor a Nemzeti Sport kérdésére elmondta: noha gyermekkorában az Újpestnek szurkolt, és székesfehérvári származása miatt a Videoton sikeréért szorít a mai napig, baráti kapcsolatok fűzik a Fáy utcai együtteshez. Sőt, a kormány tagjai a Vasas csarnokában szoktak gyakorolni, csakúgy, mint a színészválogatott.”

Orbán nyílt kiállása egyébként a Fradi-táborból nem váltott ki heves érzelmeket, a B közép egyszer sem foglalta rigmusba a nevét, nem kapott üzeneteket a lelátóról. Orbán persze később jócskán tett gesztusokat a Fradi felé is, hiszen többször is mondta, hogy Fradika nélkül nincs magyar futball.

Azt, hogy a kétezres évek elején a stadionrekonstrukciós program Újpesten indult, persze mindenki elkönyvelte ennek a szimpátiának, még ha a leginkább lepukkant, és helyenként életveszélyes tribün valóban a Megyeri úton volt is akkortájt.

De arról is maga Orbán tett, hogy ne legyen annyira egyértelmű, hogy Újpest-érzelmű. 1993-ban Lakat T. Károly megkérdezte tőle, hogy igaz-e az, hogy egyszer kiszökött a kórházból csak azért, hogy ott lehessen egy győri meccsen, amikor a klub edzője Verebes József volt (1981–1986). Orbán megerősítette a sztorit, majd így folytatta:

„Verebest tartottam a legtöbbre valamennyi edző közül. Akkor volt a Videoton trénere [1979–1981], amikor én a MÁV Előrében tartalékoskodtam, és az egyszerűen varázslatos és lenyűgöző volt, amit az akkori fiatal csapattal művelt. Azóta mindig annak a csapatnak szurkolok, ahol ő dolgozik, bár ez így nem egészen pontos, mert mostanában már nem a csapatának, hanem neki szurkolok. Nagyon csípem azt a jumbósapkás formáját, a nyilatkozatait, ahogy vérig bosszantja velük a környezetét, azt, hogy mindig mást mond, mint amit az emberek hallani akarnak.

Meg aztán, bár ebben kétségkívül van némi politikum is, szeretem az olyan embereket, akik nyíltak, örökké támadni és győzni akarnak, mindig öt csatárral játszanak, ha kell, a sikerért nekimennek a Jóistennek is, és nem hátul totyorogva adogatják egymásnak a labdát. Mert ebből az óvatos totyorgásból győzelem biztos, hogy nem kerekedik!”

Verebes egyébként bajnokságot nyert az MTK-val, tehát nem kell elkeseredniük az MTK-drukkereknek, volt időszak, amikor Orbán az MTK-t is nagyon szerette. De a Honvédot is, hiszen a Mágus ott is megfordult. Nemzetközileg egyébként Verebes kevés örömet okozott a drukkereknek, mert mindössze egy kupapárhacot nyert meg, egy izlandi ellenféllel szemben.

Ebben az 1993-as interjúban amúgy azt is elmondta Orbán, hogy szenvedélyesen szereti nézni az edzéseket, járt már Nyilasi Tibor és Mezey György foglalkozásain is. Borzasztóan sajnálta, hogy az 1993-ban hazatérő és a Fradiba igazoló Détári Lajos első edzéséről lemaradt, minden programját lemondta volna, ha időben értesül erről – mondta. 1998-ban, már miniszterelnökként arra is szakított időt, hogy a Bicskei Bertalan irányításával Tatán készülő magyar válogatottat meglátogassa. Tippelt is, de az nem jött be, nem kaptuk el a portugálokat, a futballjóslatai egyébként sem a legacélosabbak.

Újpesti szál ide vagy oda, Orbán most persze mindenek előtt a Puskás Akadémia legfanatikusabb drukkere, ha már 2007-ben megalapította az akadémiát Felcsúton. Előbb az volt a terv, hogy játékosokat neveljenek a Videotonnak, aztán ez megváltozott, és már a bajnoki dobogó a cél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!