Hírhedt szilícium-völgyi milliárdos finanszírozza az alternatív olimpiát, ahol szabad minden dopping

2024. február 4. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

Több millió dolláros befektetéssel egy hírhedt szilícium-völgyi milliárdos állt be az ausztrál ügyvéd Aron D’Souza fejéből kipattant bizarr sportesemény, a doppingolimpia ötlete mögé, ami ezzel egy csapásra egészen reális tervnek kezd látszani (korábban itt írtunk az alternatív olimpia ötletéről bővebben).

A pénzember nem más, mint Peter Thiel, akit közel 10 milliárd dolláros vagyonával a Szilícium-völgy egyik legbefolyásosabb, nagypályás befektetőjének tartanak. Thiel annak idején Elon Muskkal közösen a Paypal online fizetési szolgáltatóval csinálta meg a szerencséjét és az első millióit (a „közösen” persze annyiban sántít, hogy kettejük cégeinek összeolvadásából jött létre a Paypal, ahonnan később Muskot kitúrták, és így lett Thiel a főnök). Később az első külső befektető lett, akit Mark Zuckerberg beengedett a Facebookba: 500 ezer dollárért vette meg a cég 10 százalékát, és pár évvel később egymilliárdért adott túl rajta. Még később megalapította a Palantir nevű adatelemző céget, ami amerikai hírszerző és terrorelhárítási ügynökségekkel, illetve a katonasággal kötött milliárdos szerződései miatt lett hírhedt.

Thiel nevéhez fűződik az amerikai média egyik leghírhedtebb pere is, amivel sikerült konkrétan kinyírnia a 2010-es években nagyon népszerű híroldalakat futtató Gawker médiabirodalmat. Thiel akkor esküdött bosszút ellenük, amikor az egyik lapjuk megírta, hogy meleg – tíz évvel később, amikor a pankrátor Hulk Hogan házi szexvideóit nyilvánosságra hozta a Gawker, Thiel 10 millió dollárral finanszírozta meg a jogi csapatát, ami végül megsemmisítő ítéletet hozott ki az ügyből, akkora kártérítést, ami csődbe vitte a kiadót.

Thiel most akkora pénzt tett az Enhanced Games nevű szteroidolimpia mögé, amiből az első, 2025-re tervezett játékokat már meg lehet tartani – állítja az ötletgazda D’Souza. Az alternatív olimpián engedélyezett lenne mindenféle doppingszer, ami óriási rekordokat és sosem látott, extrém látványos versenyeket hozna, és persze a szervezők szerint ehhez méltó nézettséget is. Azt mondják, már több város érdeklődött a megrendezés feltételei után, és több mint 900 sportoló ígérkezett el indulni a versenyeken. A doppingolimpián csapatversenyek nem lennének, és öt nagy kategóriába osztanák a sportágakat: atlétika, vízi sportok, küzdősportok, torna, és erősportágak.

Az alternatív olimpia támogatói szerint a hagyományos olimpia álszentségben fuldoklik, hiszen ott is doppingol a versenyzők nagy része, csak kevesen buknak le. Az ő versenyüket sokkal őszintébbnek tartják, és azt remélik, hogy az összes teljesítményfokozó szer legalizálásával nagyot lendítenének a tudományon. A hagyományos olimpiával ellentétben ők pénzdíjakat is osztanának a nyerteseknek az érmek és a hírnév mellé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!