A fordulóknál mindig lenyomtak a víz alá, fulladásos küzdelem is volt közben – Fábián Bettina olimpiai kvótát szerzett nyílt vízi úszásban

2024. február 3. – 11:45

A fordulóknál mindig lenyomtak a víz alá, fulladásos küzdelem is volt közben – Fábián Bettina olimpiai kvótát szerzett nyílt vízi úszásban
A 12. helyezett Fábián Bettina (b) és a 26. helyezett Szimcsák Mira a női nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenye után a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 3-án. Fábián Bettina a 12. helyen ért célba, ezzel olimpiai kvótát szerzett – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Fábián Bettina olimpiai kvótát szerzett, mivel 12. helyen zárt a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyében a dohai világbajnokságon. A 19 éves magyar úszó óriási versenyben, 1:57:36.5 óra alatt teljesítette a távot, melyen a legjobb 13 jutott biztosan indulási joghoz a párizsi olimpiára.

A verseny másik magyar résztvevője, Szimcsák Mira 1:58.37.5 órás idővel 26. lett, a számot pedig a holland Sharon van Rouwendaal nyerte, aki a 2022-es budapesti sikere után másodszor diadalmaskodott az olimpiai számban.

A táv feléhez érkezve mindkét magyar ott volt az olimpiai helyekért küzdő élmezőnyben, a Fukuokában kilencedik Fábián, akinek felkészülését januárban egy tüszős mandulagyulladás nehezítette, a 16., az élete első felnőtt vb-jén szereplő Szimcsák pedig a 17. helyen tempózott, írja az MTI.

Az utolsó, mindent eldöntő körnek hasonló pozícióból vágtak neki a magyarok, óriási csata volt az élbolyban. A hajrában Szimcsák kissé lemaradt, Fábián azonban láthatóan rákapcsolt, és az utolsó fordulónál már 12. volt. A befutónál a holland sztár, a riói olimpiai bajnok Sharon van Rouwendaal kiélezett küzdelmet vívott a spanyol Maria De Valdesszel, és végül egyetlen tizedmásodpercnyi különbséggel diadalmaskodott. Nem sokkal mögöttük érkezett meg egy kisebb csapat Fábiánnal.

A magyar úszó az M4-nek azt mondta a sikere után: „Nagyon nehéz verseny volt, állandóan ment a verekedés. A körülmények sem voltak a legjobbak, nagyon hullámzott, állandóan nyeltük a vizet. Agresszívek voltak végig a lányok. A fordulók nagyon rosszul jöttek ki, mindig lenyomtak a víz alá, volt, hogy majdnem 6-7 másodpercen keresztül a víz alatt voltam. Fulladásos küzdelem is volt közben.” Azt mondta, hogy akármennyire nehéz volt is a felkészülés, nagyon sokat jelent neki ez a helyezés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!