Miért és hogyan választotta Lewis Hamilton a Ferrarit?

2024. február 2. – 12:48

Miért és hogyan választotta Lewis Hamilton a Ferrarit?
Lewis Hamilton a tavaly novemberi brazil futamon – Fotó: Nelson Almeida / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Rég történt már akkora szenzáció a Forma–1-ben, mint most a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton csapatváltása: volt olyan francia és a spanyol újság, ami egyenesen az évszázad átigazolásának nevezte. A sztárpilóta idén még a Mercedest erősíti, aztán jövőre átül a Ferrariba. A szerződés mögött, ahogy a sport1.de rámutatott, két ember áll.

Az egyik John Elkann, a Ferrari igazgatója, a másik Frederic Vasseur csapatfőnök. Utóbbival nagyon régre, még a Forma–1 előtti időszakra nyúlik vissza a brit pilóta kapcsolata, egészen fiatal korában, 2006-ban dolgozott vele a GP2-ben.

Elkann szerepe érdekesebb. Az igazgató még tavaly tavasszal felvette a kapcsolatot Hamiltonnal, és azt mondta neki a formula1.com szerint, hogy szeretnék valamikor őt pirosban látni. Ha nem is feltétlenül 2024-ben, de valamikor, mielőtt befejezi a pályafutását, mindenképpen.

Úgy hírlik, kötetlen, laza, de végső soron eredménytelen beszélgetés volt, mert Hamilton a nyáron hosszabbított szerződést a csapatával, és 2025 nyaráig írt alá. A nyár végére azonban kiderült, milyen perspektívában gondolkodik a Ferrari, és az is kezdett látszani, hogy mire megy a Mercedes. Ahogy véget ért a szezon, a Ferrari ismét akcióba lépett, a formális beszélgetések pedig hirtelen komolyra fordultak. A 39 éves Hamilton pedig döntött: egy év után kiszáll a mostani szerződéséből. Amit a meglepett Mercedes el is fogadott.

A 2026-os szezon inspiráló lehet a nyolcadik vb-elsőségére pályázó Hamiltonnak – ezzel rekorder lehetne –, az akkorra kifejlesztett Ferrari-motor abszolút esélyes lehet arra, hogy a közönségkedvenc olasz csapat véget vessen a hosszú, vb-cím nélküli időszakának. Kimi Räikkönen 2007-es győzelme óta nincs a patinás istállónak világbajnok pilótája, és olykor már a gúny tárgyát képezte az előző években a sikertelenségük.

A helyzet furcsasága, hogy ebben a szezonban még a Mercedest kell szolgálja a brit pilóta, és rejtély, hogy az a bizalom, ami korábban, 11 év alatt kialakult, most mennyire sérül majd ilyen körülmények között. Az is nagy kérdés, hogy mi lesz jövőre, mert a brit George Russell helye megingathatatlan – de ki lehet mögötte a második számú pilóta?

Bíznak-e annyira a jelenlegi tesztpilótában, Mick Schumacherben, hogy ő kapja meg a lehetőséget? Vagy reális lehet-e Sebastien Vettel visszatérése? Toto Wolff fejébe nem lehet belelátni, de Vettel így ugyanazt az utat járhatná be, mint nagy példaképe, Michael Schumacher, aki a kihagyása után a Mercedesba ült be. Most mindez még vad ötletnek tűnik, de két napja még az is elképzelhetetlennek látszott, hogy Hamilton nem a Mercedestől vonul vissza – ma pedig már ez a valóság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!