Hivatalos: Lewis Hamilton 2025-től a Ferrarihoz igazol

2024. február 1. – 12:22

Hivatalos: Lewis Hamilton 2025-től a Ferrarihoz igazol
Lewis Hamilton és Charles Leclerc a 2022-es Osztrák Nagydíjon – Fotó: Leonhard Foeger / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A 2024-es szezon végén távozik a Mercedes Forma–1-es csapatától Lewis Hamilton, és a Ferrarihoz igazol. A Mercedes csütörtök este erősítette meg a reggel felröppent sajtóinformációkat. Percekkel később pedig a Ferrari bejelentette, hogy náluk folytatja a hétszeres világbajnok versenyző. Az X közösségi oldalon azt írták, hogy „többéves szerződést” kötöttek a brit pilótával.

Hamilton augusztusban a 2025-ös szezon végéig hosszabbított a Mercedesszel, azonban a csapat közleménye szerint a brit pilóta aktiválta a szerződésben szereplő kilépési záradékot. Hamilton hét világbajnoki címe közül hatot a Mercedes színeiben nyert meg.

A brit pilóta Carlos Sainzot váltja majd a Ferrarinál. Csapattársa Charles Leclerc lesz, akivel a napokban hosszabbított az olasz csapat. Arról egyelőre nincs hír, hogy Sainz melyik csapatnál folytatja 2025-től, és azt se tudni, hogy ki pótolja majd Hamiltont a Mercedesnél.

A spanyol pilóta egy X-bejegyzésben megerősítette, hogy a 2024-es szezon végén távozik a Ferraritól. A jövőjével kapcsolatban további információt későbbre ígért.

Hamilton távozása sajtóértesülések szerint meglepetésként érte a Mercedest. A hírt csütörtök délután jelentették be a dolgozóknak a csapat Brackley-i központjában.

A versenyző a Mercedes közleményében arról beszélt, hogy „élete egyik legnehezebb döntését kellett meghoznia”, azonban úgy érzi, hogy „eljött az idő a következő lépésre” karrierjében és „izgatottan várja az új kihívást”.

Toto Wolff csapatfőnök azt nyilatkozta, hogy a csapat tisztában volt vele, hogy a pilótával való történelmi sikerességű partnerségüknek egyszer véget kell érnie. Így tudomásul vették, hogy Hamilton úgy döntött, új kihívásokat keres magának.

A 39 éves pilóta eddigi pályafutása alatt hét világbajnoki címet gyűjtött be. 2008-ban a McLarennel, 2014-ben, 2015-ben, 2017-ben, 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban pedig a Mercedesszel diadalmaskodott.

Hét világbajnoki címével a legsikeresebb F1-es pilótának számít, Michael Schumacherrel holtversenyben. 103 futamgyőzelmével pedig abszolút csúcstartó.

A Ferrari az F1 történetének legidősebb és legsikeresebb csapata. Az első, 1950-es szezon óta minden évben rajthoz álltak a Forma–1-ben. 15 versenyzői és 16 konstruktőri vb-címük van.

Utoljára azonban 16 évvel ezelőtt sikerült világbajnokságot nyernie az olasz istállónak. 2007-ben, Hamilton bemutatkozásának évében, Kimi Raikkonen lett a világbajnok a Ferrari színeiben. Azóta két korábbi világbajnok, Fernando Alonso és Sebastian Vettel is próbálkozott a Ferrarinál, azonban mindketten csupán a világbajnoki második helyig jutottak az olasz csapatnál.

A 2024-es szezon, melyet még a Mercedesnél tölt majd Hamilton, egy hónap múlva, március 2-án kezdődik a Bahreini Nagydíjjal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!