Vas Blanka bomba formában tekert, és második lett a terepkerékpáros világkupában

2024. január 28. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Vas Blanka több mint két év után szerzett újra dobogós helyet a terepkerékpáros (ciklokrossz) világkupában. Az SD-Worx versenyzője a hollandiai Hoogerheidében a második lett, csak az uralkodó világbajnok, Fem van Empel előzte meg.

Hoogerheidében száraz, gyors pálya várt a terepkerékpárosokra, akik a jövő heti világbajnokság előtt még utoljára felmérhették, milyen állapotban vannak. Vas kulcscsontörése miatt a szezon elejét kihagyta, de az utóbbi hetekben egyre javuló formát mutatott, a múlt héten a benidormi világkupán az ötödik volt úgy, hogy csak 33 másodpercet kapott a győztestől, Fem van Empeltől.

A mostani futamon is az idén szinte verhetetlen holland irányított, a rajt után néhány másodperces előnyt hozott össze. Mögötte ment a pozícióharc, Vas 10 másodperces hátrányban volt, az ötödik-hatodik helyen haladt. Puck Pieterse, a korábbi világbajnok Lucinda Brand, Zoe Backstedt és csapattársa, a luxemburgi Schreiber próbált felzárkózni vele együtt.

Az első kör végére az élcsoport összerázódott, amit egy körrel később Schreiber és Brand zilált szét. A duó akciója nem volt hosszú életű, Van Empel utolérte őket, majd Branddal együtt megléptek. Vas Blanka a negyedik-ötödik helyen tekert, Pieterse és Schreiber voltak az ellenfelei, de érződött, hogy több van benne, az emelkedőkön könnyedén tartotta az iramot velük. Mikor érezte, hogy felesleges megbújni a szélárnyékukban, tempót váltott, és az ötödik kör végére felzárkózott Brand és Van Empel mögé.

Az utolsó kör második felében egymás után jöttek a támadások, Van Empel egy hosszú, elnyújtott emelkedőn próbálta megtörni a többieket, majd egy visszafordító kanyar után Brand szerzett némi előnyt, de szorosan ott volt a másik két bringás is a nyomában. Vas egy hosszabb lejtős szakaszon tört előre pár száz méterre a céltól, meg is lepte két ellenfelét. A lépcsősort ő kezdte meg először, de azon aztán Van Empel futott fel gyorsabban. Ezután már át sem adta a holland az első helyet, és egy hosszú hajrát nyitott. Vas már nem tudott felzárkózni rá az aszfaltos egyenesben, végül egy másodperccel kikapott tőle. Bár a győzelem nem jött össze neki, szenzációs teljesítményt nyújtott, és jelezte, hogy a jövő héten a csehországi Táborban rendezendő világbajnokságon is számolni kell majd az országúton már U23-as világbajnok magyar kerékpárossal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!