Első európai játékosként dobott 73 pontot Luka Doncic egy meccsen az NBA-ben

2024. január 27. – 11:19

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen elképesztő napokon van túl az NBA, miután több játékos is 60-70 pont fölött végzett. Ahhoz képest, hogy eddig mindössze nyolc játékosnak sikerült az NBA történetében legalább 70 pontot dobnia egy meccsen, ezen a héten rögtön két játékosnak is sikerült: Joel Embiid dobott először 70-et a Sixers színeiben, legutóbbi pedig Luka Doncic 73-at Atlantában, ami annyira sok, hogy mindössze két játékos dobott ennél többet (Wilt Chamberlain és Kobe Bryant) egy meccsen az elmúlt évtizedekben.

Ezzel Doncic lett a 10. játékos az NBA-ben, akinek sikerült legalább 70 pontot szereznie. Az abszolút rekorder természetesen Wilt Chamberlain, aki 1961 és 1963 között hatszor dobott minimum 70 pontot, egy alkalommal pedig kereken 100-at, amivel máig tartja az egy meccsen dobott kosarak rekordját, és valószínűleg még jó ideig tartani is fogja.

A sors iróniája, hogy pont az az Atlanta Hawks ellen dobott ennyit, amelyik eredetileg draftolta őt még 2018-ban, de azzal a mozdulattal elcserélték Dallasba Trae Youngért cserébe, aki 30 pontot dobott ezen a mérkőzésen. Az Atlanta ellen 41 pontot dobott az első félidőben, 33-ból 25 dobási kísérlete betalált, és a 73 ponttal nemcsak önmaga korábbi pontrekordját (60 pont) döntötte meg, hanem a Dallas Mavericks történetében is ő lett a legeredményesebb játékos egy mérkőzésen.

Érdekesség, hogy 1963 és 2006 között mindössze négy játékos tudott egyszerre ennyit dobni, 2017 óta viszont öt különböző játékosnak is sikerült. Embiiden és Doncicon kívül Damian Lillardnek, Donovan Mitchellnek és Devin Bookernek. Utóbbi egyébként a legutóbbi játéknapon is dobott 62 pontot, mintha ez lassan természetes lenne. Viszont Doncic az első európai játékos, akinek sikerült ez a bravúr.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!