A népszerűség legyőzte a teljesítményt – botrányt kavart Messi díja

2024. január 16. – 11:31

A népszerűség legyőzte a teljesítményt – botrányt kavart Messi díja
A győztes kihirdetésének pillanata – Fotó: Andrew Boyers / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a londoni Apollo Színházban adta át hétfő este az év legjobbjainak járó elismeréseket. Futballisták, edzők, újságírók és szurkolók egyaránt szavazhattak arról, hogy szerintük kik voltak a legjobb labdarúgók a világon a 2022-es vb-döntő másnapjától, vagyis december 19-től 2023. augusztus 20-ig tartó időszakban. Az említett négy részterület eredményeit összesítik, és így alakul ki a végső sorrend.

A szavazás nagy favoritja a norvég Erling Haaland volt, aki az angol bajnokságban sorra döntötte a csúcsokat, de végül az argentin szupersztár Lionel Messi nagy meglepetésre ugyanannyi pontot, 48-at kapott, mint ő. A holtversenyt pedig a csapatkapitányok szavazatai döntötték el, ahol Messi 13-11-re nyert.

Messire szavazott például az angol Harry Kane, a belga Romelu Lukaku, a svájci Granit Xhaka, a lengyel Robert Lewandowski, de az egykori csapattárs francia Kylian Mbappé is. A magyar csapatkapitány Szoboszlai Dominik, a szövetségi kapitány Marco Rossi és a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György is Haalandot látta a legjobbnak. A teljes listát egyébként itt végig lehet böngészni.

A 36 éves Messi nem igazán számított a győzelemre, hiszen a világbajnoki címmel elérte a csúcsot, és azóta inkább csak levezet: a nyáron a francia bajnokságot elhagyta, és az Egyesült Államokba szerződött, a Miami játékosa lett. Az amerikai liga játékereje, presztízse és értéke pedig egészen más, mint bármelyik európai topbajnokságé. Messi el sem ment díjátadó gálára, és a káoszt csak tovább növelte, hogy a menedzsmentjéből vagy a családtagjai közül sem volt ott senki, aki át tudta volna venni a díjat.

A neves fociszaklap Kicker kommentárja szerint síri csend lett, miután kihirdették a győztest. A népszerűség felülmúlta a teljesítményt, írták vezércikkükben. Haalandnak úgy kellett megelégednie a második hellyel, hogy a vizsgált időszakban 33 meccsen 28 gólt lőtt, és az angol bajnokság mellett a Bajnokok Ligáját és az FA-kupát is a megnyerte.

Messi mutatói messze elmaradtak Haalandétól, a PSG-vel a Bayernnel szemben kiesett a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, még csak gólt sem tudott rúgni a csapat a németeknek.

A műsorvezető, a francia világbajnok Thierry Henry próbálta oldani a feszültséget, de egy ritka rossz ízű tréfát sütött el: azon élcelődött, hogy a műsorvezetőtársa, Reshmin Chowdhury Tottenham-drukker, nekik pedig szokatlan, ha trófeát nyernek, ezért jobb helyen lesz az ő kezében.

A játékosok mellett díjat kapnak az edzők is. Abban a rangsorban a Manchester Cityvel bajnoki címet és BL-trófeát nyerő Pep Guardiola volt a legjobb, és kétség sem férhetett az első helyéhez. Volt idő, amikor ez az elismerés együtt mozgott az Aranylabdával, de most megint külön utakon járnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!