Másodosztályú brazil focista ollózós gólja kapta az idei Puskás-díjat

2024. január 15. – 22:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Guilherme Madruga, a brazil Botafogo FC középpályása nyerte az év legszebb góljáért járó Puskás Ferenc-díjat, amelyet hétfőn a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) londoni gáláján adtak át – írta az MTI.

A 23 éves brazil játékos a 16-oson kívülről látványos ollózással vette be a Novorizontino kapuját a június 27-én játszott másodosztályú bajnoki mérkőzésen. A díjat Ane de Juan Damborena, Puskás Ferenc dédunokája adta át Madrugának. A 11 jelölt közül Madruga mellett még a paraguayi Julio Enciso (Brighton) és a portugál Nuno Santos (Sporting Lisboa) szerepelt a szűkített hármas listán.

A londoni FIFA-gálán részt vett Szöllősi György Puskás-ügyi nagykövet, a Nemzeti Sport főszerkesztője, valamint Mészáros Lőrinc, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke is.

A Puskás Ferencről elnevezett díjat 15. alkalommal adták át, korábban olyan sztárok is elnyerték ezt az elismerést, mint Cristiano Ronaldo, Neymar, Zlatan Ibrahimovic és Mohamed Szalah. 2019-ben Zsóri Dániel kapta a díjat, aki a Debrecen játékosaként ollózott fantasztikus gólt a Ferencváros ellen.

Megint Messi lett az év játékosa

Az argentin Lionel Messi lett a 2023-as év játékosa a FIFA-nál, az Inter Miami támadója nyolcadszor érdemelte ki ezt az elismerést. Messi a szavazáson ugyanannyi pontot gyűjtött, mint Erling Haaland, a Manchester City norvég válogatott csatára, így a csapatkapitányok voksai döntöttek, ebben az összevetésben pedig az argentin volt a jobb.

A végeredmény a szurkolók szavazatai mellett a szövetségi kapitányok, válogatottak csapatkapitányai és újságírók voksai alapján alakult ki. A szűkített háromfős listán a tavaly nyárig a Paris Saint-Germaint erősítő Messi és Haaland mellett Kylian Mbappé, a PSG 2018-ban világbajnok, 2022-ben vb-ezüstérmes francia válogatott támadója szerepelt.

Messi negyedszer nyerte el a FIFA Év Játékosa címet, ugyanennyi alkalommal bizonyult a legjobbnak akkor is, amikor a FIFA az Aranylabda-szavazással együtt választotta ki a legjobbat. Mbappé és Haaland még nem volt az év játékosa a FIFA-nál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!