Hihetetlen szerb hiba a büntetőknél, a magyar pólósok a négy között az Eb-n

2024. január 12. – 16:21

Hihetetlen szerb hiba a büntetőknél, a magyar pólósok a négy között az Eb-n
Az ünneplő magyar csapat – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi vízilabda-válogatott a zágrábi Európa-bajnokság negyeddöntőjében Szerbiával találkozott. A szerbek a legjobb csapatukkal sem bírtak a fiatal magyarokkal, és kiestek. A 10-10-es döntetlen után a büntetők döntöttek. Magyarország már a tavalyi vb-elsőséggel kiharcolta az olimpiai kvótát, a szerbek nem most szerzik meg.

Az átalakított, és a legnagyobb sztárjait (Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián, Vogel Soma, Varga Dénes, Zalánki Gergő) az olimpia miatt pihentető magyar válogatott ámulatba ejtő játékkal verte meg az olaszokat hétfőn öt góllal, és így csoportelső lett, ezért néhány napot pihenhetett. A szerbek játékból jöttek, és a franciákat verték két napja, hogy egyáltalán a nyolcig eljussanak.

Az első negyed úgy zárult 3–3-mal, hogy a magyar csapat kettős emberhátrányt is kivédekezett. A magyar gólok sorát Tátrai nyitotta, ő is folytatta, a harmadikat pedig Fekete helyezte el a szerb kapuban. A szerbek is jól használták ki az előnyeiket.

A második negyedben is fej-fej mellett haladtak a csapatok, a félidőre úgy lett 5–5, hogy Bányai Márk fantasztikus védett. Fekete Gergő is megtalálta a rést, majd egy lefordulás után Vigvári Vendel gondoskodott a helyzet értékesítéséről.

Tátrai Dávid ünnepli a gólját – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Tátrai Dávid ünnepli a gólját – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A harmadik negyedben testvére, Vigvári Vince egy büntetőből, majd egy tökéletes fej fölé helyezett lövéssel szólt hozzá a meccshez, de a szerbek szívósan tapadtak, és átmenetileg a vezetést is átvették. Tátrai Dávid harmadik gólja 8–8-at eredményezett. Az újoncot nem zavarta, hogy három blokk tornyosult előtte, kegyetlen erővel vágta a jobb sarokba a labdát. Vigvári Vince sem akart lemaradni Tátrai mögött, a harmadik gólja azt jelentette, hogy 9–8-as magyar vezetéssel fordultak rá az utolsó nyolc percre.

A zárónegyed izgalmai

A negyedik negyedre a szerbek kapust cseréltek, és Filipovics kiszedte Burián lövését, ebből a szerbek lefordultak és kiegyenlítettek. Vigvári Vince lövése most mellément, ekkor hat perc volt hátra. Mandics kapufája a legjobbkor jött. A magyar támadás sem volt pontos, a szerbek előnyt kaptak, Rasovic azonban jócskán mellélőtt. Innentől folytassuk támadásonként:

  • Vigvári ejtése a kapufán csattant, a szerbek is mellélőttek.
  • Jól védekeztek a szerbek, blokkoltak és a center elől is elvitték a labdát. Válaszul a magyarok is jól védekeztek.
  • Nagy Ádám bombáját kiszedte Filipovics, Buriánt kicsit érthetetlenül kiállították, Vico a kapuba húzta a labdát. Vigvári Vince egyenlített Tátrai tökéletes passzából (10-10)
  • Egy perccel a vége előtt Pohlt kiállították, Fekete remekül blokkolt, ekkor lehetett érezni, teljesen elbizonytalanodtak a szerbek. Varga Zsolt kapitány időkérése után Nagy Ádám lövését kiütötte a kapus, a sarokdobás után a magyar centert lenyomták a víz alá, de a játékvezetők elfelejtettek kiállítást vagy ötméterest ítélni, így a büntetőkre maradt a sor.

Az ötméteresekre Varga Zsolt lecserélte Bányai Márkot, és Gyapjas Viktor jött a helyére. A második sorozatban érkező Radulovic kiejtette a kezéből a labdát, ez olyan, mint a fociban átesett volna a labdán a nekifutás után. Az egész meccsen indiszponáltan játszott, öt kísérletből egy gólig sem jutott el. Mivel a magyarok közül senki sem hibázott, így Magyarország folytathatja a négy között.

„Hihetetlenül büszke vagyok a fiúkra, elképesztő munkát, koncentrációt tettek bele a meccsbe, és a hitük sohasem hagyta el. Egy ennyire erős, és jó csapat ellen szív és csapatmunka kell, anélkül nem lehet nyerni. Hatalmas taktikai fegyelem is kellett, mert a legjobbjukat, Mandicsot ki tudtuk venni a játékból. Ugyanezzel a tűzzel folytatjuk” – értékelt az M4-nek Varga Zsolt kapitány.

Az elődöntőben a címvédő horvátok jönnek vasárnap már a fináléba jutásért.

Magyarország-Szerbia 15-14 (3-3, 2-2, 4-3, 1-2, 5-4) – ötméteresekkel
magyar gólszerzők: Vigvári Vi. 5, Tátrai 4, Fekete 3, Vigvári Ve., Nagy Á., Pohl 1-1

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!