Meghalt Franz Beckenbauer

2024. január 8. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap a családja körében, 78 éves korában meghalt Franz Beckenbauer, a német futball egyik legemblematikusabb figurája. A német legenda az utóbbi években rendszeresen küzdött egészségügyi problémákkal, többek közt szívműtétet is végre kellett hajtani rajta, és emiatt vissza is vonult a nyilvánosságtól, halálhírét most a családja közölte – írja a Kicker.

Beckenbauer felnőtt karrierjét a Bayern Münchenben kezdte, ahol 1964 és 1977 között 427 meccset játszott le, és hátvédként is 60 gólt lőtt, a következő hat évben pedig a New York Cosmos és a Hamburger SV színeiben is lejátszott még 160 meccset, mielőtt visszavonult volna. Utolsó évében a Cosmosnál játszott, mások mellett Pelé oldalán. A válogatottban mindent elért, 1972-ben Eb-t, 1974-ben pedig vb-t nyert az NSZK színeiben. Játékosként 1972-ben és 1976-ban is megkapta az Aranylabdát, és négyszer választották az év európai labdarúgójának.

Visszavonulása után egy évvel már edzőként mutatkozott be, méghozzá egyből az NSZK-nál, miután a csapat kiesett az 1984-es Eb csoportkörében, és annak ellenére, hogy nem volt semmilyen edzői képesítése, két évre rávb-döntőig vezette a válogatottat, 1990-ben pedig edzőként is világbajnok lett. A válogatott irányítását ez után átadta Berti Vogtsnak, és egy rövid francia kitérő után 1994-ben visszatért a Bayern Münchenhez, amellyel rögtön meg is nyerte a Bundesligát, aztán 1996-ban pedig az UEFA-kupát is.

Franz Beckenbauer a brazil Mario Zagallo és a francia Didier Deschamps mellett egyike volt annak a három focistának, akik játékosként és edzőként is világbajnokok lettek. Zagallo egyébként éppen három napja, múlt pénteken halt meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!