Meghalt Mario Zagallo, az egyik legnagyobb brazil focilegenda

2024. január 6. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

92-es éves korában meghalt Mario Zagallo, aki játékosként és edzőként négy világbajnokságot nyert Brazíliával. Két éve légúti fertőzés miatt került kórházba, tavaly augusztusban pedig húgyúti fertőzés miatt. A Professzor becenévre hallgató Zagallo labdarúgóként és edzőként is páratlan rekordokat ért el, és minden idők legsikeresebb sportolójának számít a 20. századi labdarúgásban.

Zagallo játékosként tagja volt az 1958-as és 1962-es vébégyőztes brazil keretnek, majd 1970-ben a szövetségi kapitánya volt minden idők legerősebb brazil kereténél. Később már a szövetségi kapitány asszisztenseként nyert a brazilokkal 1994-ben, és akár duplázhatott volna, ha 1998-ban nem kapnak ki a döntőben a franciáktól.

Zagallo egészen kivételes rekordokat tudhat magáénak, hiszen 1950-ben fiatal katonaként (!) biztosította a brazíliai vébédöntőt a pálya szélén, amit a hazaiak elvesztettek Uruguay ellen. Élete során összesen hat vébédöntőn vett részt játékosként vagy edzőként. Ő volt az első ember, aki focistaként és edzőként is világbajnokságot tudott nyerni, és az egyetlen, aki ezt kétszer is megcsinálta. Ő a második legfiatalabb vébégyőztes szövetségi kapitány, hiszen mindössze 38 éves volt 1970-ben, és ő volt az utolsó élő tagja az 1958-as keretnek.

Zagallo akkora formátumú edző volt, hogy egy ideig párhuzamosan vezette a brazil válogatottat és a Botafogo csapatát, ezt a két csapatot irányította legtöbbször 40 éves edzői karrierje során. Ezen kívül megfordult egy sor fontos brazil klubnál, illetve szövetségi kapitányként Kuvaitban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!