Szoboszlai többet ér, mint Mbappé, ő a világ 13. legértékesebb focistája

2024. január 5. – 10:57

Másolás

Vágólapra másolva

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) egy statisztikai modell felhasználásával összeállította a 100 legértékesebb futballista listáját, amelyen Szoboszlai Dominikot a 13. helyre tették, írja a Sportal.hu.

A svájci intézet listáját az angol Jude Bellingham vezeti, a Real Madrid játékosának ára szerintük 267,5 millió euró. Ezzel megelőzte Erling Haalandot (Manchester City), Vinícius Júniort (Real Madrid) és Rodrygót (Real Madrid).

Szoboszlait a nyáron 70 millió euróért vette meg a Liverpool az RB Leipzigtől, a Transfermarkt néhány hónappal később pedig 75 millióra lőtte be.

A CIES viszont már 138,6 millió eurót számolt Szoboszlai piaci értékének.

A Sportal azt is kiemelte, hogy a francia bajnokság legdrágább játékosaként Kylian Mbappé értékét 106,2 millió euróra teszi a svájci szervezet, ezzel a 27. helyen áll. Mbappé relatíve alacsony értékét egyébként nem a játékos hanyatlása magyarázza, hanem az, hogy a támadónak már csak fél év van hátra a szerződéséből, és a nyártól ingyen távozhat klubjától (erre igen nagy az esély).

A CIES statisztikai modellje hatezernél is több kifizetett tranzakció alapján készült, és lehetővé teszi, hogy pontosan megjósolják a valószínűsíthető átigazolási díjat. A becslés nem veszi figyelembe az esetleges kivásárlási záradékot, tették hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!