Marco Rossi elárulta, kik közelíthetik meg hamarosan Szoboszlai teljesítményét a válogatottban

2023. december 31. – 13:43

Marco Rossi elárulta, kik közelíthetik meg hamarosan Szoboszlai teljesítményét a válogatottban
Szoboszlai Dominik és Marco Rossi a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők tizedik, utolsó fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország – Montenegró mérkőzés után a budapesti Puskás Arénában 2023. november 19-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Soha nem kezeltem tárgyként, vagyis eszközként a játékosaimat, de kapitányként jóval nagyobb súlyt kapott a személyes kapcsolatom a futballistákkal” – mondta Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Molcsapat.hu-nak adott interjúban. Szerinte ha a játékosok érzik, hogy értékelik őket és fontos tagjai a közösségnek, többet tudnak adni a csapatnak.

Rossi arról is beszélt, hogy más a szövetségi kapitány munkája, mint a klubedzőkké. Mivel jóval kevesebb időt tölthetnek a csapattal, rendkívül fontosnak tartja, hogy a csapatszellem tökéletes legyen. A kerettagok kiválasztásánál ezért szerinte nem elég csak a technikai képességeket, a taktikai érettséget és a fizikai állapotot nézni. „Egy válogatottnál rendkívül fontos, hogy a játékosok csapatként, egységesen tudjanak küzdeni, és ez a szövetségi kapitány felelőssége.”

Bár fontos a focisták emberi oldala, a kiválasztás alapját mégis a nemzetközi futball mércéi jelentik Rossi szerint. Gyorsaság, erőnlét, döntési sebesség és megfelelő állóképesség nélkül nem lehet bejutni a keretbe. „Mondok egy példát: Bognár István. Sokszor megnéztem a játékost, mert nagyon tetszik, ahogy olvassa a játékot, nagyszerűen passzol, okos és technikailag valóban kifogástalan. Sajnos azonban nem tud segíteni nekünk, mert a nemzetközi szintet tekintve lassabb a kelleténél, nincs meg benne az a fajta intenzitás, ami a válogatott futballban alapkövetelmény.” Nagyon sok technikailag kifejezetten jó játékos van Magyarországon Rossi szerint, akik közül csak kevesen ütik meg a kellő szintet a többi játékelemben.

A szövetségi kapitány meggyőződése ugyanakkor, hogy hamarosan további magyar játékosok érnek fel arra a szintre, ahol Szoboszlai tart. „Nagyon kíváncsian várom Roli (Sallai Roland) következő lépését, szerintem eljutott arra a szintre, hogy egy jobb csapatban is megállja a helyét. Biztos vagyok benne, hogy bárhol folytatja, nem fog csalódást okozni. Az sem kétséges számomra, hogy Séfi (Schäfer András) is képes lesz a legmagasabb szinten teljesíteni, ha az egészségi állapota engedi. Bízom benne, hogy most már végleg maga mögött tudhatja ezt a rendkívül nehéz időszakot.”

Rossi arról is beszélt, hogy úgy készülnek a jövő nyári Európa-bajnokságra, hogy valóra szeretnék váltani a szurkolók álmát, és továbbjutnának a csoportból. „Az én elvárásom egy kicsit másként fogalmazható meg: azt akarom, hogy tegyünk meg mindent a továbbjutásért, de ha nem sikerül, jöjjünk le úgy a pályáról, mint a portugálok elleni Eb-meccs után. Úgy, hogy bár az eredmény nem alakult jól, mindent kiadtunk magunkból.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!