Magnus Carlsen hetedszer is világbajnok lett abban a műfajban, amelyik még érdekli

2023. december 31. – 17:43

Magnus Carlsen hetedszer is világbajnok lett abban a műfajban, amelyik még érdekli
Magnus Carles egy tavalyi lengyelországi versenyen – Fotó: Olimpik / NURPHOTO / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hetedszer lett világbajnok villámsakkban Magnus Carlsen. A 33 éves norvég sakknagymester a klasszikus időbeosztású sakk világbajnoki címét 2013-tól tíz éven át tartotta, de érdektelennek tartja a címért való további küzdelmet, tulajdonképpen azért, mert kimagaslik a mezőnyből, az üzbegisztáni Szamarkandban tartott versenyt viszont érdemesnek tartotta arra, hogy megmérkőzzön.

Nem csak a 3 perces játékidőre épülő villámsakkban szerezte meg ismét a világbajnoki címet, de győzött a 15 perces rapid sakkban is – ezzel megismételte tavalyi sikerét amikor Almatiban nyerte meg a világbajnokságot mindkét játéknemben.

„Őszintén szólva nagyon elfáradtam. A boldogság érzése majd később jön, de nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel és kiváltképpen az eredménnyel” – idézte az MTI Carlsent.

A nemzetközi szövetség (FIDE) beszámolója szerint Carlsen ezúttal egyszer kikapott, méghozzá a 2021-es világbajnoktól, a francia Maxime Vachier-Lagrave-tól, így sokáig az üldöző szerepébe kényszerült. Végül a 21 forduló alatt 16 pontjával diadalmaskodott úgy, hogy a 18. partit követően vette át a vezetést a rossz hajrája miatt 15 pontjával harmadikként záró orosz Vlagyiszlav Artyemijevtől. Második 15,5 ponttal a szintén orosz Danyiil Dubov lett.

Carlsen tavaly is kikapott egy villám sakkjátszmában, igaz, az nem volt hivatalos. A női világranglistát 25 éven át vezető Polgár Judittal futott össze a madridi Retiro parkban egy háromperces meccsre, a szünnapján a nemzetközi versenynek, amelyen a 2014-ben visszavonult Polgár szakkomentátor volt:

Ennek a partinak a hétperces elemzését itt láthatja, és azt is, hol hibázott Carlsen.

A szamarkandi versenyen a férfiaknál a magyar színekben versenyző Sjugirov Sanan 98. helyen végzett 10,5 ponttal, Ruck Róbert ugyanennyivel 109. lett, Grigoriants Sergey pedig a 140. helyen fejezte be a versenyt 9,5 ponttal a 206 induló között.

A nőknél nem volt magyar induló. A 118 versenyzőből az orosz Valentyina Gunyina 17 forduló alatt gyűjtött 14 pontjával végzett az élen, fél ponttal megelőzve a svájci színekben induló Alexandra Kosteniukot és másféllel a kínai Csu Csin-ert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!