Liverpool–Arsenal: döntetlen a forduló rangadóján, Szoboszlai ezúttal végig a pályán volt

2023. december 23. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva

Harminc másodpercre volt szüksége az Arsenalnak, hogy veszélyes helyzetet alakítson ki. A távoli lövés megpattant, a szöglet utáni fejest pedig könnyen fogta Alisson, a hazaiak kapusa.

A 4. percben egy szabadrúgás után az Arsenal hátvédje, Gabriel fejelt a kapuba, Alisson ezúttal nem tudott mozdulni. A találatot megnézték a VAR-szobában, Gakpo lába azonban picit előrébb volt, mint Gabriel válla (0-1).

A gól után a Liverpool is próbált támadni, mégis először Jesus az Arsenalból jutott el egy veszélyes lövésig. Az ellentámadás után Szalah került helyzetbe, éles szögből azonban az oldalhálót találta el.

A 19. percben egy elég egyértelműnek tűnő kezezés történt az Arsenal tizenhatosánál, Martin Ødegaard keze lendült, így akasztotta meg a Liverpool akcióját. A jelenetet többször visszajátszották, a játékvezető azonban nem kapott jelzést a VAR-szobából, a hazaiak nem jutottak tizenegyeshez. Az eset biztosan téma lesz még a mérkőzés után is.

A 29. percben Alexander-Arnold hosszú passzt adott Szalahnak, aki becselezte magát a 16-oson belülre, és ballal óriási gólt lőtt a bal felső sarokba (1-1).

A 34. percben kényszerű cserét kellett végrehajtania Jürgen Kloppnak. Cimíkasz egy szerelés után szerencsétlenül a vállára esett, a helyére Joe Gomez állt be.

A 41. percben Saka tört kapura, de nem lőtt, Alisson kijött a kapujából, a labda Martinelli elé került, aki nem sokkal tévesztette el a kaput. Nagy helyzetet hagyott ki az Arsenal.

Négy perc hosszabbítás volt az első félidőben, gól azonban nem született. Az első játékrészben a Liverpoolnál többet volt a labda, az Arsenal viszont többet lőtt kapura. Kiegyenlített mérkőzést láthattak a nézők, egyik oldalon sem igazán voltak kiemelkedő teljesítmények. Saka egyszer került helyzetbe, Gakpo mintha a pályán sem lett volna, Szoboszlainak a védekezésben voltak fontos pillanatai.

A 68. percben hármat cserélt Klopp. Bejött Darwin Núñez, Gravenberch és Elliott is. Egyet cserélt közben az Arsenal is.

Liverpool-kapufa a második félidőben

A 46. percben Szoboszlai óriásit sprintelt a labdával, az Arsenal 16-osánál járt, lőhetett is volna, ezúttal azonban a passzt választotta, ami Szalah háta mögé érkezett.

A második félidőre lényegesen harciasabban jött ki a Liverpool, többször is az Arsenal kapuja elé kerültek, a befejezésekbe viszont rendre hiba csúszott.

Az 53. percben a csereként beállt hátvéd, Gomez került helyzetbe, azonban nem sikerült megszereznie az első gólját, nem sokkal, de a kapu mellé tekert. A második félidőben rengeteg labdát szerzett a Liverpool, az 55. percben Szoboszlainak volt megint fontos belépője.

A 60. percben Saka volt megint veszélyes, a beadást kipasszolták a 16-oson belülről a hazaiak, a labda Zincsenkóhoz került, aki kapásból mellé durrantott. Két perccel később Szoboszlai lőhetett viszonylag tisztán 20 méterről, de ezúttal nem sikerült olyan jól eltalálnia, mint a West Ham ellen.

A csereként beállt Elliott messziről lőtt, megpattant egy védő vállán, így ment szögletre a labda a kapufáról. A sarokrúgást ki tudta hozni az Arsenal, fél perccel később már a vendégek jutottak szöglethez. A beadás veszélytelen volt, a Liverpool megszerezte a labdát, és Szalah óriási emberfölényben vezethette kapura a labdát. Az egyiptomi támadó passzolt, Alexander-Arnold tisztán lőhetett, de a kapufát találta el. A 75. perc elején ismét Gomez lőhetett, az Arsenal kapusának kellett védenie.

A 77. percben Jesus helyére bejött Nketiah a vendégeknél. A mérkőzés folytatásában mindkét oldalon kialakultak kisebb helyzetek, gól azonban nem született, így a végeredmény maradt 1-1. Ezzel a döntetlennel az Arsenal maradt a tabella élén, a Liverpool pedig egy ponttal mögötte a második pozícióból várja a karácsonyt.

Alaposan kielemezték Szoboszlai szezonját

A forduló rangadóját rendezték szombat este Liverpoolban, a hazai csapat a jelenlegi listavezető Arsenalt fogadta.

A magyar válogatott csapatkapitánya ezen a fontos mérkőzésen is kezdett, ahogy eddig a szezon összes bajnoki mérkőzésén is benne volt a kezdő 11-ben. Szoboszlai nagyon erősen kezdett a Liverpoolban, az elmúlt néhány mérkőzésen azonban változó színvonalú volt a játéka, Jürgen Klopp többször is lecserélte a második félidőben.

Az Athletic című sportlap a napokban egy külön nagy elemzést szentelt Szoboszlainak, amelyben annak jártak utána, hogy mi lehet a játékos formájának ingadozása mögött. Kiemelték, hogy egyáltalán nincs ok pánikra, az elmúlt mérkőzések gyengébb teljesítménye mögött leginkább a fáradtság állhat.

Szoboszlai a Liverpool első tíz mérkőzésén végig a pályán volt, ez pedig nagyon más szintű terhelés, mint amihez eddig szokott az osztrák és a német bajnokságban. A 23 éves focista még csak néhány hónapja játszik Angliában, a tempót pedig nemcsak neki kell szoknia, még a klubjában is tanulják, mit bír a középpályás.

A cikk szerint a legnyilvánvalóbb megoldás az lenne, ha többet tudna pihenni, erre azonban kevés lehetősége van a bajnokság legintenzívebb év végi időszakában. Felvetik azt is, hogy visszakerülhetne a baloldali 8-as pozíciójába, ahol igazán veszélyes, és ahol egyébként az előszezonban is játszott.

Fontos az is, hogy Szoboszlai mellett a szurkolók is türelmesek legyenek, várható volt, hogy lesznek gyengébb mérkőzései is, korai lenne még azt várni, hogy az első szezonját olyan szinten játssza végig, ahogy azt az első három hónapban tette.

A magyar középpályásról nyilatkozott a napokban Pep Lijenders, a Liverpool segédedzője is. Azt mondta, hogy elégedettek Szoboszlai edzésteljesítményével és a csapatra gyakorolt hatásával is. Szerinte a játékos hullámvölgyéből a kemény munka jelenti a kiutat, ezen keresztül visszajuthat a csúcsformájához.

Hogy mennyire nincs ok pánikra, azt az is jelzi, hogy Szoboszlai a héten bombagólt lőtt a West Ham United elleni mérkőzésen, amit végül 5-1-re nyert meg a Liverpool, bejutva így az angol Ligakupa elődöntőjébe. A találkozó után Jürgen Klopp külön is kiemelte Szoboszlait, és azt mondta: „Dom játéka ma nagyon-nagyon jól nézett ki.”

Szoboszlai értéke közben a Transfermarkt legfrissebb becslése szerint 75 millió euróra emelkedett, ezzel Luis Diazzal holtversenyben a Liverpool legértékesebb játékosa lehet jelenleg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!