A német drukkerek egyáltalán nem optimisták, a többség Eb-kiesést vizionál

2023. december 3. – 16:56

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat este óta tudjuk, melyik csapatokkal játszik Magyarország a jövő évi futball-Európa-bajnokságon. Az első kalapból azokat a németeket kaptuk, akiket az itthoni többség preferált volna, a harmadikból a skótok nem a leggyengébbek, onnan Szlovákiának vagy Szlovéniának örültek volna leginkább. A negyedikből érkező Svájc hallatán a legtöbbször elhangzó jelző: az erejük alapján biztosan nem a negyedik kalapba valók, de legalább onnan nem az olaszok jöttek.

A német drukkerek és szakemberek elsősorban annak örültek, hogy a skótokkal játsszák a nyitómeccset június 14-én, már csak azért is, mert fanatikus drukkereik biztosan elkísérik őket Münchenbe. Aztán négy nappal később Stuttgartban Marco Rossi csapata vár rájuk, a pontos menetrend itt megtekinthető.

Rudi Völler sportigazgató kiegyensúlyozottnak nevezte a csoportot, és azt is elmondta, hogy a négy felkészülési meccsből kettőt már le is kötöttek. Mennek a vb-döntős franciákhoz márciusban, majd pár nap múlva fogadják a hollandokat. Völler megvédte a két legutóbbi vereség után Julian Nagelsmannt, nem is nagyon tehetett mást, ha már az ő javaslatára nevezték ki kapitánynak.

A németek úgy veszítettek novemberben hazai pályán a törökökkel szemben (2-3), majd idegenben az osztrákok ellen (0-2), hogy az Arsenalban támadó feladatokkal ellátott Kai Havertzet a kapitány hátrarendelte, balhátvédben számított rá. Nagelsmann úgy értékelte, nem hátvéd, hanem dzsóker volt, de erősen kritizálták az indokolatlan kísérletezés miatt.

Az általános fociközhangulat egyébként nem túl pozitív az országban, amit hűen alátámaszt a Kicker szavazása, amin a drukkerek majdnem 39 százaléka arra voksolt, hogy nem jutnak tovább a csoportból. Eközben csak nyolc százalék gondolja úgy, hogy magasba emelhetik a trófeát. Tény, hogy az előző két vb-n beragadtak a csoportban, de ott két továbbjutó hely volt, itt azért szerencsés esetben hárman is továbbmennek, és mégsem bizakodóak. Már csak emiatt is megszondázzuk a magyar drukkerek lelkesedését.

„Védelmi stabilitás, akarat és szenvedély, az elegancia és a könnyedség a fegyelmezettséggel keveredő elegye” – Völler így látta, erre van szüksége a csapatnak a továbbjutáshoz, és hogy egy szép nyarat adjanak a szurkolóknak.

Az U17-es német válogatott szombaton megszerzett világbajnoki címét a 90-ben vb-győztes csapat legendája, Lothar Matthäus is arra használta fel, hogy érdemes példát venni a fiatalokról a felnőtteknek is. Ha van egy jó védelem, akkor az elöl lévő kvalitás a támadó szektorban előbb-utóbb ki fog jönni. A német U17-esek Magyarországon nyerték meg az Eb-t a nyáron, ugyancsak a franciákkal találkoztak a vb-döntőben, és most is ők voltak a jobbak.

A magyar válogatottból leginkább Szoboszlai Dominikot és Willi Orbánt emelik ki a német újságok, nem véletlenül, jól ismerik őket a Lipcséből. Nagelsmann külön kitért arra, hogy voltak magyar játékosai, Lipcsében edzette őket, tudja, mire képesek. Sallai Roland is a Bundesligában játszik, épp visszatérőben van.

A négy válogatott keret piaci értéke közül a magyaroké a negyedik.

A Transfermarkt adatai szerint a 147 millió euróból Szoboszlai tesz ki hetvenet, a másik 70 millión a többiek osztoznak, Milos Kerkezt (Bournemouth) most 18 millióra taksálják, míg a freiburgi Sallai Ronaldot tizenkettőre. A skótok 184 milliót érnek, a svájciak 209, a németek 665 milliót. A pályán nyilván nem a pénz, és egy részben szubjektív értékességi lista focizik, hanem lényegesen fontosabb a csapategység, az elhivatottság, de még az edző taktikája is. Mindez képes az értéket ellensúlyozni.

A magyar válogatott a múltban összefutott már néhányszor a házigazdával, és egyszer sem tudta legyőzni. Ennek a rossz sorozatnak is véget lehetne vetni egy nagy bravúrral. Legutóbb, 2021-ben a 84. percben még Magyarország vezetett Münchenben, most Stuttgartban hasonlóan éles meccsre lehet számítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!