Meghurcolva érezte magát a doppingvád alól felmentett magyar úszó

2023. november 30. – 16:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az úszó Ilyés Laura Vanda meghurcolva érezte magát, miután ártatlanul felfüggesztették, de túl van a nehézségeken és örült, amikor hétfőn megtudta, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fölmentette a doppingvád alól. A döntés után Ilyés visszavonta az ügyben a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) benyújtott fellebbezését.

A junior Európa-bajnoki ezüstérmes versenyző csütörtökön sajtótájékoztatón számolt be kálváriájáról, amely tavaly szeptemberben kezdődött, amikor értesítették arról, hogy a biológiai útlevelében eltéréseket találtak, bár az úszó szerint nem kiugróan magas értékekről volt szó.

Még abban a hónapban választ küldtek a megkeresésre, és mivel biztos volt ártatlanságában, elindult a novemberi rövid pályás országos bajnokságon. 200 méter pillangón aranyérmet nyert, az ob után aztán sokként érte, amikor közölték vele, hogy felfüggesztették a versenyzési jogát, és eljárás indul ellene.

„Nagyon nehéz időszak volt, két aspektusból is. Egyrészt nagyon meghurcolva éreztem magam és nem tudtam, mi fog történni. Másrészt én hároméves korom óta úszom, emellett a tanulás is nagyon fontos számomra, tehát volt egy nagyon szoros napirendem több mint tíz évig. Gyakorlatilag minden öt percem ki volt számolva, és ebből akkor kiszakadtam. Ez vezetett egy nagyon mély gödörig, orvosi segítséget kellett kérnem, depresszióba estem”

– idézte fel a legnehezebb időszakot az úszó, akit a családja mindenben támogatott, és a Magyar Úszó Szövetség segítségével aztán sikerült egy olyan orvosi és jogi csapatot találnia, amely segíteni tudott neki, és végül sikerült bebizonyítania ártatlanságát. Ilyést májusban a Magyar Antidopping Csoport (HUNADO) felmentette, és nyáron az Egyetemi Világjátékokon rajthoz állhatott. A WADA viszont éppen az Universiade kezdete előtt értesítette arról, hogy fellebbezni fog a CAS-nál. Végül azonban hosszas elemzések után a WADA meggondolta magát és visszavonta a fellebbezést.

„Januárra kitűzték a tárgyalást a CAS-nál, ezért váratlanul ért ez a mostani hír, de nagyon örültem neki” – mondta az MTI-nek Ilyés, aki azt is elárulta, hogy az úszást nem tudja elengedni, és ugyan a párizsi olimpia nagyon közel van, így azzal kapcsolatban bizonytalan, de a jövő évi budapesti rövid pályás világbajnokságon szeretne ott lenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!