Verstappen győzelemmel fejezte be a döbbenetes fölényét hozó szezont

2023. november 26. – 16:02

Verstappen győzelemmel fejezte be a döbbenetes fölényét hozó szezont
Max Verstappen ide 19. győzelmét ünnepli az Abu-dzabi Nagydíjon – Fotó: Hamad Mohammed / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjra már csak egyetlen fontos kérdés maradt: melyik csapat szerzi meg a második helyet a bajnokságot végig domináló és a rekordokat egyre-másra halmozó Red Bull mögött. A Mercedes várhatta jobb helyzetből az utolsó futamot, 4 pont előnyük volt a Ferrarival szemben. Lewis Hamiltonék 393 pontot, Charles Leclerc-ék pedig 388 pontot gyűjtöttek az előző 21 versenyen.

Az időmérő a Ferrarinak sikerült valamivel jobban: Leclerc közvetlenül az idei 12. pole pozícióját megszerző Max Verstappen mellől, a második helyről rajtolhatott, míg George Russell a negyedik helyről vághatott neki az 58 körös futamnak. A másik Mercedessel Hamilton csak 11. lett az időmérőn, Carlos Sainz viszont még nála is gyengébben teljesített mert csak 16. lett. Úgy tűnt, hogy ők ketten nem fognak érdemben beleszólni az ezüstéremért vívott küzdelembe.

Az egyéni bajnokság negyedik helyéért is nagy csata ment: a szezonzáró előtt Carlos Sainz és Fernando Alonso is egyaránt 200-200 ponttal állt, de a 195 pontos Lando Norris és a 188 pontos Charles Leclerc is lőtávolban volt még.

Leclerc nagyon agresszívan kezdte a versenyt, rögtön a rajtnál és a hátsó egyenesekben is megpróbált bebújni Verstappen mellé, de a háromszoros világbajnok mindháromszor vissza tudta verni a Ferrari támadásait. Russell kicsit bealudt a rajtnál, Lando Norris már az első kanyarban elé tudott kerülni a McLarennel. Norris pár körrel később csapattársát, a harmadik helyről rajtoló Oscar Piastrit is megelőzte, amivel feljött a harmadik helyre. A 11. körben Russell kihasználta Piastri hibáját, és az egyik egyenesben simán elment a McLaren mellett. A 14. körben a másik McLarent is megelőzte Russell a boxban. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a McLaren szerelői elszúrják Norris kerékcseréjét, és így a Mercedes pont be tudott jönni elé.

George Russell előzi meg a boxban Lando Norrist – Fotó: F1
George Russell előzi meg a boxban Lando Norrist – Fotó: F1

Egészen az első kerékcseréig Leclerc egészen közel tudott maradni Verstappenhez, végig 1,3-1,6 másodperc volt köztük. A kiállások után viszont már több mint 3 másodperc volt a Ferrari lemaradása, és folyamatosan nőtt a különbség.

Féltávnál Verstappen–Leclerc–Russell–Norris–Piastri–Pérez–Alonso–Hamilton–Cunoda–Ricciardo volt az első tíz sorrendje. Ha ekkor intették volna le a versenyt, a Mercedes szerzi meg a vb-ezüstöt: Leclerc második helye önmagában nem sokat ért, mert közben a másik Ferrari nem szerzett volna pontot. A futamgyőzelem sorsa is eldőlni látszott, Verstappen előnye már közel 7 másodperc volt Leclerc-rel szemben.

Az újabb kerékcserék után sem változott az élmezőny sorrendje, Verstappen továbbra is magabiztosan vezetett Leclerc, és a tőle 3 másodpercre lévő Russell előtt. A 9. helyről rajtoló Sergio Pérez egészen a negyedik helyig jött fel, és az utolsó körökben már Russellt támadta. A 54. körben össze is jött Péreznek az előzés, csakhogy a Norrisszal való ütközése miatt volt egy 5 másodperces büntetése korábbról.

Lando Norris és Sergio Pérez ütközése – Fotó: F1
Lando Norris és Sergio Pérez ütközése – Fotó: F1

A vb-ezüstéremért folyó csata miatt Leclerc taktikusan maga elé engedte Pérezt, hogy a mexikóinak elég előnye legyen Russell-lel szemben, és pontokat raboljon tőle. Ez végül nem jött össze, nem lett az 5 másodperces különbség, így Leclerc maradt a második, Russell pedig a harmadik, az időbüntetéssel Pérez a negyedik helyig esett vissza. Így alakult a pontszerzők sorrendje: Verstappen, Leclerc, Russell, Pérez, Norris, Piastri, Alonso, Cunoda, Hamilton, Stroll.

Az Abu-dzabi Nagydíj végeredménye alapján a Mercedesé lett a vb-ezüst, Hamiltonék három ponttal zártak a Ferrari előtt.

Az egyéni bajnokságban Fernando Alonsoé lett a negyedik hely, azonos pontszámmal fejezte be a szezont, mint Charles Leclerc, aki csak a kevesebb dobogós helyek miatt lett 5.

Verstappen idei 19. győzelmét szerezte Abu-dzabiban, ami értelemszerűen új rekord az F1 történetében, ráadásul az összes versenyen végigment. Verstappen ezzel keretbe foglalta a 2023-as szezont: az első és az utolsó versenyt is a háromszoros világbajnok nyerte. A Red Bull 22 versenyből 21-et nyert meg, ami 95,45 százalékos győzelmi mutatót jelent. Egyedül a Ferrari tudott futamot nyerni a Red Bullon kívül, ami jól mutatja Verstappenék elképesztő fölényét.

A 2023-as világbajnokság végeredménye, pilóták:

  1. Verstappen: 575 pont
  2. Pérez: 285 pont
  3. Hamilton: 234 pont

A 2023-as világbajnokság végeredménye, csapatok:

  1. Red Bull: 860 pont
  2. Mercedes: 409 pont
  3. Ferrari: 406 pont
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!