Verstappené a szezon utolsó F1-időmérője, őrült csata lesz a csapatok vb-ezüstjéért

2023. november 25. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

Máris elég nagy meglepetéssel indult a 2023-as F1-szezon utolsó időmérője az Abu-dzabi Nagydíjon, Carlos Sainz ugyanis még a legjobb 15 közé sem jutott be a Ferrarival. A pénteki második szabadedzésen komolyabb balesetet szenvedő spanyol pilóta a forgalomra panaszkodott a kiesése után, ez viszont nem változtat a tényen, hogy a Ferrari így nehéz helyzetben lesz vasárnap – jelenleg 4 pont választja el őket a világbajnoki összetett második helyétől, de Sainz hibája miatt a Mercedes jobb helyzetben lesz a futamon. Sainz mellett még Kevin Magnussen, a két Alfa Romeo, tehát Valtteri Bottas és Csou Kuan-jü, illetve pályaelhagyás miatt minden köridejét bukó Logan Sargeant voltak az első kiesők.

A Mercedes persze nem sokkal lesz jobb helyzetben, miután az Abu-Dzabiban korábban öt időmérőt is megnyerő Lewis Hamilton nem került be a top 10-be, épp a csapattárs George Russell lökte a 11. helyre. Hamilton nem sokkal maradt le a továbbjutásról, 81 ezredmásodperc hiányzott neki a 10. helyhez. Így viszont a pontszerző helyeken kívülről kell majd rajtolnia, ahogy Esteban Oconnak, Lance Strollnak, Alex Albonnak és Daniel Ricciardónak is.

Sainz és Hamilton korai kiesése után – a négypontos különbség fényében – felértékelődött Charles Leclerc és Russell párharca. Ezt végül a második helyre kvalifikáló Leclerc nyerte, és mivel Russell a rajtrácson közvetlenül mögüle, a negyedik helyről rajtolhat majd, óriási küzdelem lesz a két istálló között a vb-ezüstért.

A szezon utolsó időmérőjét amúgy nagyon simán húzta be a szabadedzéseken még bőven a legjobb beállításokat kereső Max Verstappen. Ezzel a szezon 22 nagydíjából 12-szer Verstappen nyerte az időmérőt, a Red Bull pedig összesen 14 időmérős sikert gyűjtött be. Vasárnap egy esetleges futamgyőzelemmel még jobb mutatót hozhatnak, hiszen 21 futamgyőzelemig, vagyis 95,45%-os győzelmi mutatóig juthatnak. Verstappen mögé a két McLaren ért oda, a top 10 (rajt)sorrendje: Verstappen, Leclerc, Oscar Piastri, Russell, Lando Norris, Cunoda Juki, Fernando Alonso, (a nagy meglepetést okozó) Nico Hülkenberg, Sergio Pérez (törölt köridő miatt) és Pierre Gasly.

A futam magyar idő szerint 14.00-kor rajtol majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!