Oscar Pistorius januárban feltételesen szabadulhat a börtönből

2023. november 24. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

A paralimpiai bajnok Oscar Pistorius 2024. január 5-én feltételesen szabadlábra kerülhet, közel 11 évvel azután, hogy meggyilkolta barátnőjét, Reeva Steenkampot – írja a BBC.

A dél-afrikai sportoló 2014-ben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt öt évet kapott, de az ítéletet 2015-ben felülvizsgálták, és végül 13 év és öt hónap börtönbüntetésre ítélték. Reeva Steenkampot 2013-ban, Valentin-napon többször is meglőtték egy fürdőszoba ajtaján keresztül. A futó akkori bírósági tárgyalásán lelkileg teljesen összeomlott, azt mondta: a gyilkosság éjszakáján anélkül lőtt a fürdőszobában lévő nőre, hogy tudta volna, ki van ott, és azt hitte, egy betörő jár a házában.

Az áldozat édesanyja a sportoló feltételes szabadlábra helyezési meghallgatásával kapcsolatban azt mondta, kíváncsi, hogy Pistorius

„hatalmas indulatkezelési problémáit” valóban kezelték-e a börtönben, és hozzátette, hogy „aggódik minden olyan nő biztonságáért”,

aki ezután kapcsolatba kerül vele. A nő úgy döntött, nem vesz részt a Pretoria melletti Atteridgeville börtönben tartott pénteki feltételes szabadlábra helyezési meghallgatáson, és úgy fogalmazott: „Egyszerűen nem tudok annyi energiát gyűjteni, hogy újra szembeszálljak vele”.

Férje, Reeva édesapja az év elején halt meg, a nő szerint mindkettőjüket óriási teher érte lányuk elvesztésével. „Az én drága Barrym teljesen összetörten hagyta el ezt a világot, mert nem tudta megvédeni a lányát. Az egyetlen reménye az volt, hogy Oscar végül elmondja a teljes igazságot” – állt June Steenkamp nyilatkozatában.

Ez volt a most 37 éves Pistoriust második feltételes szabadlábra helyezési meghallgatása kevesebb mint egy éven belül. Az első feltételes szabadlábra helyezési kérelmét márciusban elutasították, mert nem töltötte ki a minimális elzárási időt, de ezt később tévedésnek minősítették.

Oscar Pistorius mindkét lábát 11 hónapos korában kellett amputálni, ezt követően protéziseket kapott. Sportolni kezdett, hatszoros paralimpiai bajnok lett, 100 méteren 10,91-es idővel tartja a világcsúcsot. 2012-ben ő volt az első paralimpikon, aki speciális protézisek segítségével elindult az olimpián.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!