Hosszú Katinka férje várhatóan nem kaphatja tovább edzői fizetését

2023. november 19. – 07:37

Másolás

Vágólapra másolva

Legutóbbi ülésén a Magyar Úszó Szövetség elnöksége megállapította, hogy Hosszú Katinka férje, Gelencsér Máté nem felel meg a követelményeknek, ezért nem terjeszti fel, hogy továbbra is a Kiemelt Edzői Program kedvezményezettjei között szerepeljen. Hosszú Katinkáék szerint a Magyar Úszó Szövetség erkölcstelen és jogszerűtlen – írja a Sportal.

A lap azt írja, hogy bár Hosszú Katinka nem jelentette be visszavonulását, az már nyilvánvaló, hogy jövőre nem indul az Eb-n és a világbajnokságon sem, és várhatóan az olimpián sem áll rajthoz. A többszörös olimpia bajnoknak idén nyáron született meg a gyereke, Hosszú jövő májusban pedig betölti a 35-öt, ami azt jelenti, hogy ettől a naptól kezdve kapja majd az olimpiai járadékot. Az úszónő esetében a három riói arany és egy ezüstérem után a mindenkori előző évben kimutatott havi bruttó átlagkereset 37 százaléka lesz: júniustól valamivel több mint kétmillióra számíthat.

Férje, aki az edzője is egyben, az elmúlt egy évben nem végzett élsportolói edzésmunkát, így Gelencsér nem teljesíti a Kiemelt Edzői Program (KEP) által támasztott követelményeket – arról, hogy mi pontosan a KEP, illetve hogyan került be hirtelen Hosszú Katinka párja, itt írtunk részletesen. A Sportal felidézte, hogy Gelencsér Máté Hosszú Katinka tokiói 5. helye alapján került be a kiemelt edzői programba. Érthető okokból az úszónőnek 2023-ban nem volt, és várhatóan 2024-ben sem lesz eredménye, annak az edzőnek viszont nem jár a juttatás, akinek nincs kerettag versenyzője.

A Magyar Úszó Szövetség döntését a Magyar Edzők Társasága, a Nemzeti Sport Ügynökség és a Magyar Olimpiai Bizottság is véleményezi, a végső döntést pedig az illetékes államtitkár mondja ki. A Sportal megkereste Hosszú Katinkáékat is, akik azt írták, hogy ha igazak a hírek, akkor egyrészt jogszerűtlen a MÚSZ kezdeményezése, mivel Gelencsér Máté KEP juttatása egy Eb-aranyérmen, vb 4. helyezésen és egy olimpiai 5. helyezésen alapszik. Hozzátették:

„Megdöbbentő, hogy a Magyar Úszó Szövetség nem tartja tiszteletben a családalapítást és a gyermekvállalást”.

Szerintük erkölcstelen lépés lenne Katinkától és edzőjétől megvonni az előírt teljesítményen alapuló és jogilag kijárt támogatást csak azért, mert gyermeket vállaltak. Kiemelték, hogy szülés után hat héttel Katinka újrakezdte az edzést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!