A Ferrari totális dominanciáját hozta a Las Vegas-i villanyfényes időmérő, Leclercé a pole

2023. november 18. – 10:17

A Ferrari totális dominanciáját hozta a Las Vegas-i villanyfényes időmérő, Leclercé a pole
Charles Leclerc a Las Vegas-i Nagydíj időmérőjéb – Fotó: Finn Blake / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Rémálomszerűen kezdődött az F1 visszatérése Las Vegasba: az első szabadedzést alig nyolc perc után lefújták egy rosszul rögzített csatornafedél miatt, ami Carlos Sainz Ferrarijában is komoly károkat okozott. A helyi idő szerint szombat hajnalban megrendezett időmérőre sikerült orvosolni a problémát, a mezőny gond nélkül vághatott neki a körözgetésnek.

A villanyfényes Las Vegas-i Nagydíj időmérője előtt George Russell volt a leggyorsabb, nagy meglepetésre a hazai pályán versenyző Logan Sargeant jött be a harmadik helyre a Williamsszel a harmadik szabadedzésen. A McLaren Las Vegasban is gyorsnak tűnt, az ausztrál Oscar Piastri lett a második a Mercedes mögött. Az immár háromszoros világbajnok Max Verstappen 6 tizeddel maradt el Russelltől, a mexikói Sergio Pérez 5. lett a másik Red Bullal. Az utolsó gyakorlás nagy vesztese a Ferrari volt, Alex Albon kicsúszása miatt nem tudtak gyors kört futni a lágy gumikon, ezért csak a 16-17. helyen végeztek.

Az időmérő első szakaszában megmutatták igazi sebességüket a Ferrarik, Charles Leclerc simán nyerte a Q1-et. Carlos Sainz lett a második, aki közel 3 tizedet adott a harmadik Russellnek. A 1,5 órásra nyújtott második szabadedzést is a Ferrari dominálta, tehát nem a semmiből jött Leclercék időmérős tempója.

Charles Leclerc Las Vegasban – Fotó: Angela Weiss / AFP or licensors
Charles Leclerc Las Vegasban – Fotó: Angela Weiss / AFP or licensors

A Williamsnek láthatóan feküdt a Las Vegas-i pálya, Sargeant és Albon is továbbjutott a Q2-be, az amerikai pilóta 12. lett, thai csapattársa pedig 14. Nagyott betlizett viszont az elmúlt futamokon rendre dobogós helyeken végző McLaren: Oscar Piastri csak 19. lett, Lando Norris pedig 16., így egyikük sem jutott be az időmérő második szakaszába. Rajtuk kívül Esteban Ocon (Alpine), Cunoda Juki (Alpha Tauri) és Csou Kuan-jü (Alfa Romeo) búcsúzott a Q1-ben. A Las Vegas-i hűvös időjárásban a pilóták küzdöttek a gumik felmelegítésével, többen két felvezető kört is mentek, mielőtt nekivágtak volna a gyors körüknek, hogy megfelelő állapotba hozzák az abroncsokat.

A Q2-t is a Ferrarik uralták, különösen Leclerc volt elemében, aki saját csapattársánál is több mint fél másodperccel volt gyorsabb. A Ferrarik mögött nagy szoros volt a mezőny, Russell és Pierre Gasly (Alpine) is be tudott jönni az 5. helyen végző Verstappen elé. Sergio Pérez és Lewis Hamilton okozta a Q2 negatív meglepetését. Mindketten kiestek a Q2-ben, miközben csapattársaik simán továbbmentek a Q2-ből. Rajtuk kívül Nico Hülkenberg (Haas), Lance Stroll (Aston Martin) és Daniel Ricciardo (Alpha Tauri) esett ki. A Williams viszont folytatta szárnyalását Las Vegasban, mindkét autójuk bejutott a top 10-be, Albont 6., Sargeant 9. lett.

Leclerc és a Ferrari a Q3-ban is legyőzhetetlenek bizonyult. Egy percig sem forgott veszélyben a monacói pilóta pole pozíciója, pedig az utolsó gyors körében még hibázott is. Sainz került hozzá legközelebb, végül csupán 44 századdal maradt el tőle. Leclerc idei ötödik pole-ját szerezte, legutóbb a Mexikói Nagydíjon indulhatott az élről. A Ferrarik mögött Verstappen lett a harmadik, a negyedik helyet Russell csípte meg. Sainz 10 helyes büntetése miatt viszont mindketten egy hellyel előrébb rajtolnak majd a futamon. A spanyol pilóta majd csak a 12. helyről indulhat holnap.

Az első 10 sorrendje: Leclerc-Sainz-Verstappen-Russell-Gasly-Albon-Sargeant-Bottas-Magnussen-Alonso. A Las Vegas-i Nagydíj magyar idő szerint reggel 7 órakor kezdődik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!