Derült égből Ferrari: Leclerc és Sainz is verte Verstappent a mexikói F1-időmérőn

2023. október 29. – 00:06

Másolás

Vágólapra másolva

Két szabadedzés alapján is úgy tűnt, hogy a Williams, azon belül is Alexander Albon óriási meglepetést okozhat a Mexikói Nagydíj időmérőjén, hiszen az első és a harmadik szabadedzést is a második helyen zárta Max Verstappen mögött. Csakhogy az időmérőhöz érve sokat vesztett a tapadásából a Williams, ezért ráadásul Albon maga is hibázott, így elmaradt Albon nagy napja, helyette máshonnan jött

Az időmérő első szakasza így sem múlt el nem várt esemény nélkül. Az utolsó másodpercekben Fernando Alonso pördült meg az Aston Martinnal a pálya elején, ami miatt több riválisnak is el kellett vennie a gázt. Leginkább Lando Norris járt pórul, aki ellenkező esetben biztosan továbbjutó lett volna, így viszont a top 15-ig sem jutott el, ahogy Esteban Ocon, Kevin Magnussen, Lance Stroll és a végül mért kör nélkül záró Logan Sargeant sem.

Az időmérő első harmadában a pályára kijutás is szokatlan formát öltött, Max Verstappen és George Russell is blokkolta egy időre a boxutca kijáratát, hogy számára ideális pillanatban hajtson ki a versenypályára, így viszont mindkét esetben szabályos forgalmi dugó alakult ki mögöttük.

Az első harmadban látott események miatt jó pár vizsgálatot közölt az F1: Max Verstappent, George Russellt és Fernando Alonsót feltartás, Lewis Hamiltont sárga zászló alatti nem megfelelő lassítás, Russellt, Lando Norrist és Csou Kuan-jüt a maximálisan megszabott köridő túllépése miatt vizsgálják, míg Logan Sargeantet és Cunodát sárga zászló alatti előzés miatt vezetik majd elő.

Az eseménydús első harmad után a másodikra is jutott azért pár dolog. Például, hogy a két Mercedes nagyot javulva az első (Hamilton) és a harmadik (Russell) helyre ugrott fel, szendvicsbe fogva Verstappent. Vagy hogy Daniel Ricciardo a negyedik helyen jutott tovább a top 10-be az AlphaTaurival, a boxból rajtoló Cunoda hathatós, szélárnyék formájában jelentkező segítségének is köszönhetően. A kieső helyekre Pierre Gasly, Nico Hülkenberg, Ferndano Alonso, az eredetileg továbbjutó, de pályaelhagyás miatt a köridejét elbukó Alex Albon, illetve a Ricciardót segítő Cunoda kerültek.

Ha már az első két harmad eseménydús és meglepetésekkel teli volt, akkor már a top 10 sorrendjéről döntő utolsó, harmadik harmad sem akart elmaradni a többiek mögött. Az első mért körök után a két Ferrari állt az élre, Charles Leclerc 120, Carlos Sainz 53 ezredmásodperccel verte Verstappent, de remek kört ment immár szélárnyék nélkül Ricciardo is, aki a két Mercedes előtt, a negyedik helyen nyitott.

A második mért körre a Ferrarik lassultak, Verstappen gyorsult, de csak közeledni tudott a Ferrarikhoz, meg nem tudta előzni őket. A holland 23 ezredmásodpercet javulva megtartotta harmadik helyét, őt Ricciardo, majd Sergio Pérez, Hamilton, Oscar Piastri, Russell és Valtteri Bottas zárták a top 10-et.

A Mexikó Nagydíj a magyarországi óraátállítást is figyelembe véve magyar idő szerint vasárnap 21.00-kor rajtol majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!