Verstappen történelmet írt harmadik sprintfutamgyőzelmével

2023. október 22. – 00:37

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint éjfélkor indult a 19 kör „ami a csövön kifér” versenyzés, vagyis a sprintfutam az Amerikai Nagydíjon. A már háromszoros világbajnok Max Verstappen a rendes futam időmérőjéhez hasonlóan a sprint kvalifikációján is hibázott, de még egy megpördüléssel együtt is – hajszállal – nyerni tudott. Egyébként is meglehetősen szoros volt a sprintfutam időmérője, az első négy versenyzőt, Verstappent, Charles Leclerc-t, Lewis Hamiltont és Lando Norrist 101 ezredmásodperc választotta csak el.

Az élről induló Verstappen jól kapta el a rajtot, de a célegyenes végén azért komolyabb védekezést kellett bemutatnia Leclerc-rel szemben. A monacói nem jött ki jól ebből a csatából, mert mire rendezte a sorait, már Hamilton is elé került. Hamilton ráadásul egész jól tapadt Verstappenre, a páros a negyedik körre már 3 másodpercre elszakadt a két Ferraritól. Itt nem is volt nagy izgalom, és hátrébb is csak Sergio Pérez és George Russell pár korai előzése volt említhető a sprintfutam első feléből. Russell az egyik előzést – amikor Oscar Piastri mellett ment el – viszont a pályán kívül hajtotta végre, ezért 5 másodperc büntetést kapott, ami a szoros mezőnyben egyet jelentett azzal, hogy nagyon kellett mennie, nehogy kicsússzon a pontszerző helyekről.

Max Verstappennek csak a rajtnál kellett figyelnie, hogy megnyerje az Amerikai Nagydíj sprintfutamát – Fotó: Brian Snyder / Reuters
Max Verstappennek csak a rajtnál kellett figyelnie, hogy megnyerje az Amerikai Nagydíj sprintfutamát – Fotó: Brian Snyder / Reuters

A sprintfutam közepén Carlos Sainz Ferrariját volt érdemes figyelni, a spanyol ugyanis a mezőnyben egyedüliként a leggyorsabb, egyben leglágyabb és így leggyorsabban kopó gumijára voksolt a rajt előtt, hogy a verseny elején előnyben legyen. Hamar meg is előze a két McLarent, a 8. körtől kezdve viszont egyre nagyobb erőbedobással kellett védenie saját negyedik, egyben Leclerc harmadik helyét Norris és Pérez párosával szemben.

Ez nem ment sokáig Sainznak, Norris a 10. kör elején már le is hagyta a Ferrarit, Pérez pedig egy körrel később követte a példáját. További előzésig viszont már nem jutottak, mert nem tudtak érdemben közeledni a harmadik helyen haladó Leclerc-hez. A pontszerző top nyolcon kívül volt pár helycsere, de a lényegi helyeken a sprintfutam második felében már nem jött változás.

Russell időbüntetésével együtt így alakult a sorrend a pontszerző helyeken: Verstappen, Hamilton, Leclerc, Norris, Pérez, Sainz, Pierre Gasly és Russell. A 19 kör végére 9 másodperces előnyt összeszedő Verstappen a győzelmével ezzel történelmet írt, senki nem nyert még egy F1-idényen belül három sprintversenyt – a holland Austin előtt az Osztrák és a Belga Nagydíjakon nyerte még meg a miniversenyt.

Folytatás az Amerikai Nagydíj fő attrakciójával, a versennyel, ami magyar idő szerint vasárnap 21.00-kor rajtol.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!