Egy litvániai győzelem nemcsak Eb-részvételt, komoly rangot is jelent a fociválogatottnak

2023. október 17. – 05:00

Egy litvániai győzelem nemcsak Eb-részvételt, komoly rangot is jelent a fociválogatottnak
Szoboszlai Dominik és Sallai Roland összjátékára Kaunasban is nagy szükség lesz – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa-bajnoki selejtező eddigi 5 fordulójában 13 pontot szerzett a magyar futballválogatott, a hatodikban már a közvetlen kijutás a tét a litvániai Kaunasban a kedd esti mérkőzésen. Mivel az előző két Eb-re vigaszágon, pótselejtezővel sikerült biztosítania a helyét a csapatnak, most egy győzelem esetén tényleg nyugodt szívvel kijelenthető: az előrelépés megkérdőjelezhetetlen. Ráadásul az rangot is szokott adni, hogy egy nemzet milyen gyorsasággal kvalifikálja magát egy nagy tornára – most a tíz leggyorsabban kijutott csapat közé is bekerülhetünk.

Szoboszlai már közvetlenül a szerbek elleni ütközet után magabiztosan megígérte: kijutunk. Az ilyen győzelmek azonban tudnak szokatlanul nehézzé válni, de a mostani esetben megvan az a hihetetlenül nagy előny, hogy nem élet-halál meccs a kedd esti, mert még ezen kívül is van két találkozó, amin lehet pontokat gyűjtögetni – a fennmaradó három meccsen összesen két pont kell a biztos Eb-szerepléshez. A novemberi szófiai kirándulást és a hazai Montenegró elleni összecsapást viszont szerencsés esetben már fel lehet használni kísérletezésre, új dolgok tanulására, újoncok kipróbálására és persze ünneplésre.

A világranglistát nézve a csoport leggyengébben rangsorolt csapata Litvánia, ők a 143. helyen állnak, a pontszámukat nézve mégis előzik a világranglista 78. helyén álló bolgárokat. A balti államok közül a litván az egyedüli, amelyik még pótselejtezőig sem jutott el a múltban, a lettek 2004-ben Eb-résztvevők voltak, az észtek 2012-ben a pótselejtezőn véreztek el. A litvánok 2008-ban álltak a legelőkelőbb helyen a nemzetközi szövetség (FIFA) ranglistáján, akkor a 37. helyen zárták az évet. Azóta viszont kevés futballéletjelet adnak magukról, 2015-től masszívan a százas határon kívül vannak, most majdnem a 150-en is túl.

A helyezésük hosszú idő után javulhat Bulgária szombati legyőzésével. A bolgárok ellen az első félidő végén emberelőnybe kerültek, és ezt még a fordulás előtt ki is használták, a balhátvéd, Pijus Širvys volt eredményes egy szöglet után. Az 55. percben ismét a Panevėžys védője talált be, ezúttal fejjel – előrevetődve fejelt a kapuba egy kontra végén – fejezett be egy támadást, és ezzel ő alakította ki a végeredményt is. A játékosnak ezek voltak az első nemzetközi góljai.

Jankauskas kapitány akkor először ünnepelhetett győzelmet a kispadon.

Edgaras Jankauskas egyébként a litván foci legendája, benne volt abban a Portóban, amelyik BL-t nyert 2004-ben – Magyarországnak nincs ilyen, BL-győztes játékosa. Jankauskas abban a döntőben ugyan nem lépett pályára, de a Deportivo elleni elődöntőben igen, José Mourinho inkább kiegészítő emberként számolt vele. Jankauskas másodszor vezeti a válogatottat, az első periódusa nem volt valami sikeres, huszonhatból három meccset nyert meg. A második ciklusában az ötödik próbálkozására lett meg az első sikere. A közel hárommilliós országban egyébként a kosárlabda a legnépszerűbb csapatjáték, ott a világranglista tizedik helyén állnak, de ott is folyamatos a visszaesés. Hétszer jutottak ki olimpiára, de legutóbb, Tokióban már nem szerepeltek.

A focira visszaváltva, Litvániának egy topligás játékosa van, az a Gvidas Gineitis, aki 19 évesen már a Torino játékosa, elsősorban rá kell figyelni. Azt az utat járja, amit sok magyar tehetség, hogy még nem elég jó egy neves csapatban az élvonalra, sokat padozik, de ha már egyszer felkeltette az olasz csapat figyelmét, nem mondhatott nemet az ajánlatukra. A Juventus elleni városi rangadón hét percre állt be október elején, szeptember közepén, a Salernitana ellen három percre dobták még be, szóval igazából még kiegészítő embernek sem mondható. A védekező középpályás a válogatottban több lehetőséghez jut, rendszeresen kezdő, és ellenünk is biztosan ott lesz a csapatban.

Gvidas Gineitis a Puskás Arénában júniusban – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Gvidas Gineitis a Puskás Arénában júniusban – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Akit érdemes még kiemelni a litván válogatottból, az a Montenegró ellen bombagóllal egyenlítő Fedor Černych – ő Cipruson futballozik, az AEL játékosa. Rajta kívül Novikovasra érdemes figyelni, ő a Hapoel Haifa szélsője. Gytis Paulauskas pedig egy albán kis csapat (Egnatia) centere, elsősorban őket kell semlegesítenie a magyar védelemnek, amiben sérülés miatt továbbra sem játszhat majd Willi Orbán.

Más szinten van Marco Rossi csapata

A magyar válogatott már egy éve eljutott arra a szintre, hogy csak önmagára kell figyelnie, és ha a tudása legjavát hozza, nem maradhat el a győzelem. Ahogy Sallai Roland mondta, egyáltalán nem nyomás, hanem élvezet lesz Kaunasban is pályára lépniük, mert ott van előttük az áhított cél. Az eddigi benyomásaink alapján ennek a csapatnak nem is olyan a karaktere, amelyiket megviselné, ha fokozódik a tét.

Kedd este viszont azt is meg kell mutatnia, hogy felállt, betömörülő védelem ellen hogyan tud játszani. Hogyan tud türelmesen támadni, ha az első gól nem jönne az első félidőben. Hogy tudja feltörni a szívós ellenállást. A két csapat erejét nézve ez egy olyan találkozó lesz, ami az első gólig lesz nehéz. A szerbek ellen 36 százalékban volt a mieinknél a labda, ez az arány most várhatóan fordulni fog.

Nego tökéletesen szolgálta ki Vargát szombat este – Fotó: Attila Kisbenedek / AFP
Nego tökéletesen szolgálta ki Vargát szombat este – Fotó: Attila Kisbenedek / AFP

Döntő fontosságú lesz a helyzetkihasználás, ha egy távoli lövés beakad – Szoboszlai lába nem sült el mostanában a válogatottban –, vagy Varga Barnabást sikerül jól megjátszani, és ő pontosan befejezi az akciót, akkor megkönnyíthető ez a kilencven perc. A szervezettség persze ezúttal is fontos lesz, eddig csak a szerbektől kaptunk gólt, jó lenne megőrizni ezt a mutatót.

Marco Rossi már szombat este mondta, jó kezekben vannak a játékosok, a regenerációt meg fogja oldani a stábja. A Nemzetek Ligájában ugyanis előfordult, hogy tíz nap alatt négy meccset kellett lejátszaniuk, és akkor is bírták kondival. Biztos, hogy sokat kivett a játékosokból a szerbek elleni fokozott tempó, mentálisan és fizikálisan is, még sincs ok változtatni az alapcsapaton, és nem is várható, hogy Rossi belenyúlna az összetételbe. Legkomolyabban Gazdag Dániel bevetése jöhet szóba, aki mivel Amerikából tért haza a válogatottmeccsekre, mostanra már biztosan átállt az európai időzónára. Ha sokáig gól nélküli állás lenne, akkor Csoboth Kevin sebessége okozhat gondot a fáradó litván védőknek.

  • Dibusz – Fiola, Lang, Szalai – Nego, Styles, Nagy, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga

Várhatóan ebben a felállásban várjuk a csípős hidegben, négy-öt fokot jósoltak. A helyi idő szerint 21:45-kor, Magyarországon 20:45-kor kezdődő meccset a Telexen is követhetik majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!